Inrikes.

2018-12-18 11:45
Budgetomröstning i riksdagen / Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M). Bild: Anders Wiklund/TT / Tomas Oneborg/SvD/TT
Budgetomröstning i riksdagen / Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M).
Puffetikett
Dagens ETC

Det här är ”katastrofbudgeten”

Dagens ETC sammanfattar – här är konsekvenserna av M/KD:s budget.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Klimatet

Mindre pengar till miljö och klimat

Nedskärningar med ungefär en miljard, eller totalt två miljarder jämfört med övergångsregeringens budget. I praktiken innebär detta mindre satsningar på skydd av natur, mindre stöd till solel och elfordon, mindre investeringar i gröna städer och mindre inventeringar av nyckelbiotoper.

Flygskatten avskaffas

Trots att en majoritet av svenskarna är positiva till en flygskatt kommer den att avskaffas från och med juli 2019. Detta har kritiserats av bland andra Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl, som till Dagens ETC sagt att det är otidsenligt att avveckla "denna lilla skärva av kostnad för flyget”, som dessutom för närvarande inte betalar något för sina klimatkostnader.

Prishöjningen på fossila bränslen pausas

Priset på diesel och bensin kommer att indexeras annorlunda. Skatten på drivmedlen kommer i Moderaternas och Kristdemokraternas budget att följa det allmänna prisläget, i stället för att successivt höjas, som under förra mandatperioden.

Undantag i koldioxidskatten

Befrielsen från koldioxidskatt ska utökas för dieselbränsle i arbetsmaskiner i jordbruks-, skogsbruks- och vattenbrukssektorerna från och med den 1 juli 2019.

Sänkta miljöskatter

Totalt kommer staten att få in 1,7 miljarder kronor mindre via miljöskatter. Det handlar om en halv miljard mindre via skatt på energi och miljö, minus en kvarts miljard på koldioxidskatt och minus drygt 700 miljarder från övriga skatter på energi och miljö.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Arbetsmarknaden

Neddragningar hos Arbetsförmedlingen

2,9 miljarder kronor i besparingar riskerar att betyda uppsägningar på Arbetsförmedlingen. Närmare bestämt uppåt 4 500 personer, enligt fackförbundet Seko.

Utsatta grupper drabbas

Neddragningarna i verksamheten riskerar dessutom att slå hårt mot de grupper som redan i dag har svårt att komma in på arbetsmarknaden: långtidsarbetslösa, nyanlända och funktionsnedsatta.

Skatterna

Nytt jobbskatteavdrag

Genom ännu ett jobbskatteavdrag försvinner 10 miljarder kronor från statens intäkter. Avdraget berör i första hand dem med inkomster över 30 000 kronor i månaden. Ytterligare fyra miljarder kronor försvinner genom höjd brytpunkt för när statlig skatt ska betalas.

Skattelättnader för dem med tjock plånbok

Den som har råd att anlita olika sorters hemhjälp – enligt olika analyser främst höginkomsttagare – kan se fram emot ett tredubblat RUT-avdrag, till 75 000 kronor per år. Reformen beräknas kosta 1,25 miljarder kronor över tre år.

Jämställdheten

Jämställdshetsmyndigheten avvecklas

Inte ens ett år efter att Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg invigdes ska den börja avvecklas. Under 2019 får myndigheten nämligen 40 miljoner kronor mindre för att bedriva sitt arbete, för att året därpå inte få några pengar alls. Därmed förlorar Sverige den myndighet som var tänkt att övervaka jämställdhetsarbetet i landet.

Jämlikheten

Rika får mest

Enligt riksdagens utredningstjänst är det de med störst plånbok som gynnas mest av skattesänkningarna. Totalt rör det sig om 4 500 kronor i skillnad mellan den tiondel som tjänar mest och den som tjänar minst.

Slopad avdragsrätt för fackföreningsavgift

Avdrag för fackföreningsmedlemskap slopas. För fackligt anslutna med de lägsta inkomsterna innebär det att hälften försvinner av den direkta vinst i plånboken som jobbskatteavdraget ger.

Migration

Sänkta utgifter

Totalt får posten migration i statsbudgeten sänkta utgifter med 1,5 miljarder kronor. Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik har om budgeten sagt att den leder till ett "absurt scenario”, där myndigheten kommer att tvingas säga upp anställda nästa år, för att behöva rekrytera igen året därpå.

Administrativt kaos

Enligt Migrationsverket riskera budgeten att leda till att köer, handläggningstider och antalet inskrivna i mottagningssystemet ökar kraftigt.

Kulturen

Slopad fri entré på muséer

Totalt dras 200 miljoner kronor bort från kulturområdet. Bland annat kommer fri entré för vuxna att slopas på statliga muséer och Kulturskolan att bli 100 miljoner fattigare, eftersom M anser att verksamheten är dyr och ineffektiv.

Bostäder

Slopat investeringsstöd för hyresrätter

Investeringsstödet för byggandet av bostäder avskaffas. Det kan innebära att sammanlagt 5 000 planerade hyresbostäder inte byggs, enligt siffror från Boverket som DN publicerat.