Kommentar / Anna-Maria Carnhede.

2017-01-29 20:56

Det finns faktiskt mycket fantastiskt att glädjas åt

Känslan av att allt håller på att gå åt helvete har spridit sig som en epidemi i västvärlden den senaste tiden. Googla på året 2016 och en nätvåg av helvete sköljer av dig.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Och visst ser det mörkt ut på flera håll i världen. Men svaret på om världens utveckling går åt rätt eller fel håll beror helt enkelt helt på vem du frågar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Och parallellt med allt elände händer det fantastiska saker.

Rörelser startar, upprop sprids och massor av människor väljer att göra goda saker för att laga maskor i våra skyddsnät. Kort sagt: solidariteten frodas som aldrig förr.

Denna utveckling har vi journalister ett särskilt ansvar att rapportera om. En utveckling som bara beskrivs i svart gör människor rädda. Och rädda människor är det farligaste som finns.

Därför drog vi i gång Dagens ETC:s Gräsrotspris. 

Skiftet beskriver sig själva som "engagerade medborgare som vill ha ett skifte i samhället – där vi tillsammans står upp för miljön, rättvisan och varandras rättigheter".

De har, ofta i armkrok med andra organisationer både i Sverige och utomlands, valt att fokusera på samhällsfrågor som inte alltid genererar klicksuccéer i medierna, och som därför är syndigt underrapporterade. Vi pratar demokratihotande och svårgreppbara handelsavtal med namn som TTIP och Ceta. Företeelser som borgerliga ledarsidor ofta väljer att se som teknikaliteter, men som påverkar miljarder av människor. Men vi pratar också utförsäljning av välfärden och kampanjer för samtyckeslagstiftning och lokaltrafikrabatt för ensamstående föräldrar.

Under förra året var över 150 000 "skiftare" delaktiga i någon av Skiftets kampanjer. Det är ungefär lika många som bor i Linköpings kommun. När vi på fredag delar ut priset, bestående av äran av att ha röstats fram av ETC:s läsare och en solcell, är alla dessa 150 000 som prisas. 

Fortsätt. Vi är med. Vi kan bli ännu fler.