Inrikes.

2014-10-13 18:28
Systrarna Faia och Rihan Younan ligger bakom den musikvideo som nu sprider sig som en löpeld över världen.
Systrarna Faia och Rihan Younan ligger bakom den musikvideo som nu sprider sig som en löpeld över världen.

"Det farligaste är när man förlorar hoppet"

En rapportering om vad som händer i Irak, Syrien, Palestina och Libanon sprider sig som en löpeld. Men det är inte bilder av lemlästade kroppar eller fallande bomber. Det är två svenska tjejer som sjunger och pratar.

På fyra dagar har videon To our countries fått 350 000 visningar. Det är systrarna Faia och Rihan Younan från Södertälje som står bakom projektet.

–  Initiativet kom väldigt spontant när vi såg på nyheterna i augusti. Det var då IS hade gått in i Mosul och kriget i Gaza var som värst. Vi såg samma blanka uttryck i nyhetsuppläsarnas ansikten och tänkte att det inte får vara så. Det farligaste är när man förlorar hoppet, säger Faia Younan.

Systrarna är 22 och 23 år gamla och kom till Sverige för 11 år sedan. Rihan är utbildad journalist och Faia pluggar ekonomi och management. När de började skriva på manuset till den åtta minuter långa filmen bestämde de sig för att hålla det enkelt.

– Vi arbetar med kontraster. Sorg och hopp, svart klädsel mot vit bakgrund, sång och tal. Hemligheten tror jag är att det är väldigt simpelt. Många sa till oss innan att ha med våldsamma bilder, men vi visste att våra ord skulle gå fram ändå. Bilderna finns redan i allas huvuden.

Har spridits internationellt

Filmen är en kort och konkret historieberättelse om de fyra länderna som delar mycket historia, kultur och tradition men som alla har drabbats av krigets svårigheter. Kanske är det också därför det har blivit så uppmärksammat. Systrarna har fått ta emot samtal och gett intervjuer till tidningar och radio över hela världen, och hälsningarna fortsätter att strömma in.

– En tjej från Syrien skrev att hon kände sig äcklad när hon såg de mörka skuggorna över Damaskus. Men efter att ha sett videon kände hon hopp igen. Sådana saker är svårt att beskriva, men vi är väldigt stolta, berättar Faia Younan.

Även i de krigsdrabbade områdena har filmen uppmärksammats. Nyhetskanaler som driver vitt skilda agendor i Syrien har båda delat klippet. Men självklart är det också en del negativa reaktioner.

– Vissa skriver ”som att det här kommer lösa något, två tjejer som står och sjunger”. Jag hatar det. Jag vet inte om man kan ändra något så här, men man måste ju försöka.

Hur tänker du kring all uppståndelse?

– Vi förstod inte att det skulle bli så stort, men vår mamma sa när vi visade henne först att ”vänta bara så ska ni se reaktionerna”. Jag älskar också att det är så enkelt. Vi har inget kontrakt eller filmbolag, vi la ut det på Youtube. Det är bara vi.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter