Inrikes.

2016-09-14 17:00
Kurdiska  oppositionsledaren Selahattin Demirtaş på besök i Sverige. Bild: Joakim Medin
Kurdiska oppositionsledaren Selahattin Demirtaş på besök i Sverige.

”Det är bara en tidsfråga innan de arresterar mig”

Arresteringarna fortsätter i den turkiska statens försök att tysta kurdisk opposition. Både svenska politiker och EU måste sätta ner foten mot Recep Tayyip Erdoğan medan det fortfarande finns en chans kvar till fredssamtal, säger HDP-ordföranden Selahattin Demirtaş när Dagens ETC möter honom i Stockholm.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I slutet av förra veckan hade Stockholm besök av en jagad oppositionsledare. Selahattin Demirtaş, medordförande i det pro-kurdiska partiet HDP i Turkiet, var inbjuden av Palmecentret för att möta svenska politiker och utrikesdepartementet. I fjol sågs den kurdiska före detta människorättsadvokaten och hans parti som det stora demokratiska hoppet för att utmana den auktoritäre presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Men i nyvalet i höstas fick Recep Tayyip Erdoğans styrande AKP återigen egen majoritet.

HDP har drabbats av flera bombdåd. I juli 2015 återvände dessutom kriget i sydöstra Turkiet mellan kurdiska PKK-gerillan och turkiska staten, vilket lett till att flera av de kurdiska städer som är HDP:s viktigaste fästen lagts i ruiner.

Partiledaren har trots allt ett leende på läpparna när Dagens ETC först träffar honom under ett möte med Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt under fredagen. Men det skiner snart igenom att Selahattin Demirtaş egentligen är mycket trött och pressad. Dagen innan, den 8 september, har Recep Tayyip Erdoğan sagt att staten nu genomför sin största operation i historien mot PKK i det kurdiska sydöstra Turkiet. Samma dag stängdes 11 500 kurdiska lärare i sydost av från sina arbeten på grund av anklagelser om PKK-samröre. Senare på kvällen arresterades dessutom HDP:s vice ordförande av polisen.

– Det är bara en tidsfråga innan de arresterar även mig. Alla våra parlamentsledamöter känner att de riskerar samma sak. Om de kallar någon av oss till domstol kommer vi att vägra gå dit, och troligtvis är det då vi blir gripna, säger Selahattin Demirtaş.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Pågår förundersökningar

Recep Tayyip Erdoğan har länge anklagat HDP för att ha band till PKK, som är terroriststämplat. Efter kuppförsöket i juli har Recep Tayyip Erdoğan exkluderat Selahattin Demirtaş från partiledarsamtal om landets framtid. I maj berövades Turkiets parlamentsledamöter sin åtalsimmunitet och i dag pågår förundersökningar mot Selahattin Demirtaş och nästan alla 59 ledamöter från HDP. Anklagelserna handlar i de flesta fall om påstådda terrorbrott relaterade till PKK. I augusti togs därför ett initiativ för att göra svenska riksdagsledamöter till faddrar för HDP:s ledamöter i syfte att skapa opinion i händelse av gripanden. Fem riksdagsledamöter från Liberalerna och Socialdemokraterna har tackat ja. Övriga 21 ledamöter kommer från Vänsterpartiet och där är Jonas Sjöstedt fadder för Selahattin Demirtaş.

– Vi har en nära dialog med andra vänsterpartier i Europa. Skulle det gå så illa att rättegångarna börjar så är vår ambition att vara på plats och väcka en kraftfull politisk kampanj mot det, säger Sjöstedt.

Många anser att Sveriges regering och många i EU riktar en alltför måttfull kritik mot Recep Tayyip Erdoğan som inte på allvar stoppar utvecklingen mot diktatur i Turkiet – något även Sjöstedt håller med om.

– Det är ett agerande vår regering har svårt att förklara för det svenska folket.

Med kanske bara några dagar kvar innan sin egen arrestering understryker Selahattin Demirtaş att fler svenska politiker och framför allt EU måste utveckla en strategi för att öka pressen på Turkiet.

– Uttalandena har varit alldeles för få, trots att Recep Tayyip Erdoğans regim gripit flera tusen politiker, människorättsaktivister, journalister och advokater.

Läs vidare på nästa sida: En fråga i skymundan