Hoppa till innehållet

Inrikes

Demens och depression ökade risk för coronadöd

En ny studie visar att det finns flera faktorer som gjorde att äldre på särskilda boenden hade högre risk att avlida i covid-19. I många fall var det upp till de anhöriga att rädda livet på de äldre genom att ta dem till sjukhus.
En ny studie visar att det finns flera faktorer som gjorde att äldre på särskilda boenden hade högre risk att avlida i covid-19. I många fall var det upp till de anhöriga att rädda livet på de äldre genom att ta dem till sjukhus. Bild: Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Dagens ETC.

En ny studie visar att risken för att dö i covid-19 var kraftigt ökad bland demenssjuka och på särskilda boenden. Varför dessa grupper drabbades så hårt är mer ovisst. Geriatrik­professorn Yngve Gustafson ser dock en tydlig skuld hos vårdansvariga. – En del närstående har räddat livet på sin mamma eller pappa när de tagit dem till sjukhus där de fått rätt diagnos och behandling, säger Yngve Gustafson.

– Det har spekulerats om att många av dödsfallen handlat om äldre som är sköra och som hade avlidit i alla fall. Men det vi med hjälp av studien ser, trots hänsyn till ålder och sjukdomar, är att för de som fick covid-19 på särskilda boenden var dödligheten sju gånger högre än för de som inte fick covid-19. Man kan inte bortse ifrån att det är en väsentlig skillnad och att många som fick sjukdomen skulle ha fått leva ett bra tag till om de inte hade fått den.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt hela hösten

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser