Inrikes.

2018-08-13 11:00
Puffetikett
Dagens ETC

Del 1. Om invandring och ekonomi

Det är dags att ta initiativet, visa på myterna i rasisternas världsbild men också de enorma möjligheter vi har att skapa ett friare och rättvisare samhälle genom invandring, asylmottagande och solidaritet.

Källor till diagrammen: International Migration Outlook 2018, OECD, OECD Economic Outlook, Volume 2018 Issue , OECD Employment Outlook 2018, Society at a Glance 2016, OECD, PISA 2015 Results (Volume I), OECD 2016, Gender equality index 2015, EU


Invandring begränsar inte ett lands tillväxt

Låt oss börja med det som alla ekonomer brukar vilja diskutera först, nämligen brutto- nationalprodukten (BNP). Hur mycket varor och tjänster producerar ett land under ett år och hur mycket ökar det under åren. Det kallas BNP-tillväxt.

Så här ser bilden ut:

Att grupp 1 ökar mycket är speciellt på grund av länder som Mexiko, Polen och Chile. Det är länder som växer från låg nivå och då stiger BNP normalt procentuellt mer än för rika länder. För övriga grupper gäller att högre invandrarandel samvarierar med högre tillväxttakt. Det betyder inte att invandringen i sig skapar tillväxten, det går inte att bevisa, men det säger klart att länder med hög invandring inte har haft lägre tillväxt än liknande länder med lägre invandring.

Sammanfattning

Det är falskt att påstå att ökad invandring begränsar tillväxten.


Vad orsakar massarbetslöshet?

Ett av de vanligaste argumenten från rasistiska debattörer är att utlandsfödda är en orsak till att ett land har massarbetslöshet. Det stämmer inte alls.

Länder med högst invandring har lägst arbetslöshet. Men det bevisar inte att arbetslösheten sjunker på grund av hög invandring. Att den är lägre kan ju bero på att det är rikare länder generellt. Men motsatsen går definitivt att se. Invandring i sig skapar inte massarbetslöshet.

Det här är en mycket viktig slutsats. Rika länder med stark ekonomi - som Sverige - har idag en arbetslöshet som var otänkbar på till exempel 1980-talet. Men även andra rika länder med låg invandring har samma eller högre arbetslöshet. Att skylla på invandring är därmed att fördumma problemet och inte lösa massarbetslösheten. Den måste istället förklaras av helt andra faktorer.

Sammanfattning

Det är falskt att påstå att ökad invandring ger högre arbetslöshet.

Läs vidare på nästa sida: Del 1 fortsättning: Om invandring och ekonomi

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Vill du läsa mer?

• Varje dag denna vecka publicerar vi nya genomgångar kring myter om invandring. l Samtidigt sammanställs en utdelningsbilaga med mer material som trycks nästa vecka.

• Vill du dela ut den till arbetskamrater, vänner eller på stan så kan du beställa utdelningsexemplar från oss. Du betalar 5 kr per ex i buntar om hundra. Mejla kundtjanst@etc.se med din beställning.

Du kan också beställa bilagan här.

• Bilagan kommer också finnas spridningsbar som pdf via etc.se framöver.