Hoppa till innehållet

Inrikes

De övergivna skogarna

Över hälften av all svensk landyta är täckt av skog. Men trots att naturen dominerar har skogen kommit längre bort från många människor.
Över hälften av all svensk landyta är täckt av skog. Men trots att naturen dominerar har skogen kommit längre bort från många människor. Bild: Bild: Audun Braastad / NTB scanpix / TT

Kloka hem.

Sverige domineras av skog – något som har präglat vår historia. Men när städerna växer blir avståndet till de djupa skogarna större. Och trots svamp-plockartrend och terränglöpninghype vistas vi där allt mindre, skriver Dagens ETC. Håller vår relation på att dö?

Som tunna snören ringlar sig vägarna fram. Här och var blänkande sjöar. Men framförallt, mängder av skog. Den som har sett Sverige från ett flygplan vet hur det ser ut. Som att städerna och husen är undantag, utslängda bland granar, tallar, björkar och ekar. Över hälften av all svensk landyta är täckt av skog. En skog som i hundratals år på många sätt har varit avgörande för oss. För försörjning och för rekreation. Men kanske håller det på att förändras. I alla fall skogens roll i våra vardagsliv, skogen som en plats där vi är. Lars Kardell är pensionerad professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, och har ägnat i princip hela sitt yrkesliv åt skogsforskning. Bland annat har han forskat kring hur vi använder skogen, och kommit fram till att vi visats betydligt mindre i skogen nu än under 80-talet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per månad

Från

Din prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

Din prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Alla nummer av Kloka hem
  • Läs tidningen digitalt när du vill
  • Läs låsta artiklar på klokahem.etc.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser