Inrikes.

2018-03-29 12:30
Det är stor konkurrens om sjuksköterskor under sommaren.  Bild: Isabell Höjman/TT
Det är stor konkurrens om sjuksköterskor under sommaren.

De lockar sjuksköterskor med läkarlöner

En lön på 60 000 kronor. Det lockar Örebro kommun med för att hitta sjuksköterskevikarier till sommaren.
”Lönen är otroligt viktig för våra medlemmar”, säger Ann-Sofie Gustavsson, ordförande i Vårdförbundet i Örebro.

Örebro kommun har precis som alla andra haft svårt att hitta tillräckligt med sjuksköterskor för att bemanna under sommaren när de ordinarie anställda ska ha semester.

I år går kommunen därför ut med ett sockrat erbjudande. En timlön på 360 kronor i timmen för timavlönade sjuksköterskor. Det motsvarar en månadslön på nästan 60 000 kronor.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det är en stor konkurrens om sjuksköterskor, särskilt under sommaren. Vi har tidigare använt sjuksköterskor via bemanningsföretag för semestervikariaten, men det är bättre om vi kan ha dem i vår egen organisation och därför höjer vi nu ersättningen under sommaren, säger Margaretha Dahlén, verksamhetschef för Hemvården.

– Det här blir också ett bra tillfälle att prova på ett jobb inom kommunen, säger Sahra Strandberg, verksamhetschef för hemvården.

Oklart om någon får lönen

Erbjudandet riktar sig till den som vill arbeta som timanställd sjuksköterska. Det är alltså oklart hur många timmars arbete det blir och om någon kommer att landa på en faktisk lön på 60 000 kronor. Men Vårdförbundet är ändå nöjda med erbjudandet från Örebro kommun.

– Lön är en väldigt viktig fråga för att långsiktigt kunna rekrytera och behålla sjuksköterskor så det är bra att arbetgivarna börjar att jobba med frågan, säger Ann-Sofie Gustavsson på Vårdförbundet i Örebro.

Och Vårdförbundet har inga särskilda invändningar mot timanställningar.

– Så länge som det handlar om att kortsiktigt lösa enstaka pass och så länge som det är med goda villkor, säger Ann-Sofie Gustavsson.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

360 kronor i timmen

Sjuksköterskor som vikarierar i Örebro kommun under perioden 18 juni till 19 augusti erbjuds en timlön på 360 kronor i timmen. Det  motsvarar en månadslön på 59 400 kronor.