Inrikes.

2014-10-06 16:07
Ord och inga visor från  Karin Svanborg-Sjövall, Timbro.
Ord och inga visor från Karin Svanborg-Sjövall, Timbro.

De galnaste reaktionerna om vinster i välfärden

”Nu är det krig”, ”värdigheten för äldre försämras” och "Löfven styr Sverige i en mörkröd riktning”. Liberala debattörer och politiker står i kö för att försvara riskkapitalbolagens rätt att göra miljardvinster.
   Dagens ETC har samlat de galnaste reaktionerna på efter beskedet om vinststopp i välfärden.

Karin Svanborg-Sjövall, ansvarig för välfärdsfrågor på Timbro, är kortfattad:

På Opinion i Svenska Dagbladet drar Janerik Larsson paralleller till Berlinmuren och Sovjetunionens fall. ”Det är nu så länge sen Berlinmuren och Sovjetunionen föll att de som står för de idéer som då dömdes ut nu kan uppträda i ny mundering. Minnet är kort.”

Även C-ledaren Annie Lööf ser förslaget som extremt. ”Stefan Löfven styr nu Sverige i en mörkröd riktning, en vänstersväng är gjord” säger hon till Expressen.

Bert Karlsson, som driver flera flyktingboenden med miljonvinster rasar i Svenska Dagbladet inför hotet att i framtiden få vinsterna kraftigt begränsade. Blir det så lämnar han branschen.

– Ingen ska lägga sig i hur jag bedriver min verksamhet. Sköter man det bra ska ingen lägga sig i, säger han till Svd.se.

"Myter och anekdoter"

KD-ledaren Göran Hägglund skriver på SVT Opinion att vi snart är tillbaka i den tid där det bara fanns ett alternativ: ”Kvalitetsutvecklingen avstannar, vården stagnerar, värdigheten för äldre försämras, och politikers makt över människors vardag ökar.”

Branschorganisationen Vårdföretagarna kallar förslaget en uppgörelse byggd på myter och anekdoter. ”Istället för att fokusera på bästa möjliga kvalitet i vården försöker de rödgröna partierna hitta så många sätt som möjligt att hindra vårdens entreprenörer.”, skriver den närngspolitiska chefen Håkan Tenelius i ett pressmeddelande.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter