Inrikes.

2014-06-11 16:26
Bild: Ingvar Karmhed, Felipe Morales/TT, Markus Marcetic, Alexander Ruas, Pressbild, Moderaterna, Stock Xchng

De är välfärdens oligarker

Här är makteliten som skapat och styr den privata välfärdssektorn i Sverige. En unik rapport från tankesmedjan Tiden kartlägger maktsfären och avslöjar de täta banden mellan välfärdsföretagare och toppskiktet inom Moderaterna och Folkpartiet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– I kretsen som drog igång allting finns många täta personband, säger utredaren Sten Svensson.

Att Sverige, tillsammans med Chile, i dag är det enda land som tillåter vinstdrivande skolor och i jämförelse med resten av världen kan sägas vara ett paradis för den som vill tjäna pengar på välfärdsföretag är ingen slump, utan resultatet av målmedvetet arbete från en snäv politisk och ekonomisk maktsfär.

Det kan den röda tankesmedjan Tiden och utredaren Sten Svensson visa i en färsk rapport. Kartläggningen av hur den ekonomisk och politiska makten går hand i hand är den första i sitt slag, och Sten Svensson säger att han själv blev förvånad över hur många och täta kopplingar det visade sig finnas. 

– Det här är inte någon tillfällighet eller slumpens skördar. Det är ett medvetet system där de som varit ledande är en liten grupp moderater och folkpartister främst på central nivå och i stockholmsregionen som lett den här utvecklingen. De har varit med och drivit igenom privatiseringsbeslut, och i många fall är de sedan en del av den verksamhet som de varit med och privatiserat, säger Sten Svensson.

Spindeln i nätet

En av dem som Sten Svensson pekar ut som spindel i maktnätet är Peje Emilsson. Han har en bakgrund som ordförande för moderata studentförbundet och har arbetat ihop med bland annat Carl Bildt och moderata utbildningsministern Per Unckel. I dagär han pr-man och grundare av Kunskapsskolan. Men Peje Emilsson håller inte med om att den privata välfärden formats av en snäv krets människor.

– Det är inte en snäv krets. Det är en naturlig framväxt på grund av att det finns en bred bild bland svenska folket om att man har velat välja. Ingenting skulle kunna hända inom det området om det inte fanns en folklig förankring, säger han.

Så bilden av att det finns en snäv krets företagare som kunnat påverka de politiska besluten är felaktig?

– Om man har varit politiskt aktiv och drivit frågor där man tycker att enskilda medborgare ska få mer att säga till om och sedan ägnar sig åt att erbjuda tjänster inom områden som är viktiga så är det klart att en del kan se samband.

Är det problematiskt, som du ser det?

– Nej varför skulle det vara problematiskt? Jag förstår inte varför det skulle vara det. Det kan vara problematiskt om man kommer från en planekonomisk grunduppfattning och inte vill att människor ska bestämma själva. Har man en sådan politisk grunduppfattning kan jag förstå att det är störande att det finns människor som driver företag utifrån en tilltro till människans egen kraft. 

”Förändrade maktförhållanden”

Sten Svensson håller inte med om att privatiseringen har gjort att makten flyttats från beslutsfattarna ut till enskilda medborgare. Tvärtom.

– Det har förändrat maktförhållandena i samhället. Där det tidigare var demokratiska församlingar som fattade beslut om var skolorna skulle ligga och vilka elever som skulle så i dem är dessa beslut i dag flyttade till privata företag. Det har glidit över och blivit en privat angelägenhet, men förödande resultat. Vi har ett system i dag som driver fram skillnader mellan skolor och elever. Resultaten är förskräckande, säger han.

 

Personerna som tjänar miljoner på privatiseringarna
 

Gustaf Douglas, Partena Care, Attendo Care

• Är både storföretagare och medlem i Moderaternas partistyrelse. Tillhör enligt Veckans affärer en av de rikaste i Sverige med personliga tillgångar på cirka 8 miljarder kronor. Köpte Partena Care vid millennieskiftet och anställde Henrik Borelius från Kunskapsskolan som vd. Företagen döptes om till Attendo Care och såldes efter bara några år till det brittiska riskkapitalbolaget Bridgepoint för 2,2 miljarder kronor. Vinsten till ägarna blev 600 miljoner.

Henrik Borelius, Attendo care

• Är verkställande direktör och koncernchef för Attendo Care och har tidigare haft en toppost inom Peje Emilssons företag Kunskapsskolan. Henrik Borelius är bror till det förra moderata statsrådet Maria Borelius och har goda kontakter inom partiet. Anställdes på Attendo av Gustaf Douglas som sitter i Moderaternas partistyrelse. Borelius lön har vuxit i takt med företaget och Dagens nyheter avslöjade i höstas att företaget gjort en aktieutdelning på 17 miljoner till honom. Borelius hade även en nyckelpost i regeringens Välfärdsutvecklingsråd som i sin rapport 2012 lade en rad förslag med syfte att underlätta för fler privata företag inom välfärdssektorn.

Patrik Tigerschiöld, Bure, Vittra och Academedia

• En av de större ägarna i Academedia, som äger omkring 30 skolföretag i Sverige. Bland de mest kända finns Vittra, Pysslingen och Eduktus. Academedia har länge hävdat att man inte tar ut några vinster från verksamheten med i våras kunde Aftonbladet avslöja att 380 miljoner förts över från skolföretagen till ett annat företag i koncernen. I Academedias rådgivande organ sitter flera tongivande politiska röster, som statsvetaren Stig-Björn Ljunggren (S), riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) och tidigare riksdagsleda-moten Widar Andersson (S).

Rune Tedfors, John Bauerkoncernen

• Officeren från Jönköping bytte yrkesbana och blev entreprenör inom vuxenutbildning. Det första John Bauergymnasiet öppnade år 2000. Tedfors ska ha mycket goda kontakter med flera moderata kommunpolitiker. 2008 köptes bolaget upp av det danska riskkapitalbolaget Axcel och Tedfors och de andra ägaren fick 133 miljoner kronor.

Peter Weiderman, Carema/Vardaga m.fl.

• Samarbetar med Stefan Klåvus, tidigare kommunalråd i Täby. Har startat flera företag inom välfärdssektorn och en av personerna bakom Carema. Tjänade enligt Expressen 100 miljoner kronor när han sålde Carema 2005. Är numera ordförande i Wallenbergs privatiserade apotekskedja.

 

Politikerna som tjänat på privatiseringarna

Henrik och Ann Landerholm, Europaskolan i Strängnäs

• Den tidigare moderata riksdagsledamoten Henrik Landerholm är vice ordförande för stiftelsen Europaskolan i Strängnäs. När han tillträdde var hans fru Ann Landerholm moderat kommunalråd i Strängnäs och de arbetade gemensamt för att starta ytterligare en privat skola på orten. När Anna Landerholms dubbla roller avslöjades avgick hon. Bara ett och ett halvt år senare var hon dock tillbaka som moderat gruppledare för fullmäktigegruppen.

Henrik Landerholm är bror till försvarsminister Karin Enström och svåger till den moderata riksdagspolitikern Per Bill.

Stefan Klåvus, Videdals privatskolor

• Som moderat politiker i Täby var han med och drev igenom privatiseringar i kommunen tillsammans med Filippa Reinfeldt. Därefter slutade han som aktiv politiker och driver nu en privat skola tillsammans med Peter Weiderman, Caremas grundare och tidigare vd.

Jan Emanuel Johansson, Svensk samhällsutveckling

• Robinsonkändisen var socialdemokratisk riksdagsledamot samtidigt som han drev företag inom välfärdssektorn. Han startade svensk samhällsutveckling som senare såldes till Frösunda, som ägs av riskkapitalbolaget HG Capital. En försäljning som enligt Svenska Dagbladet ska ha gett Johansson 223 miljoner kronor.

Bijan Fahimi, Hälsans förskola

• Har en bakgrund i styrelsen för Folkpartiet, Almega och Svenskt Näringsliv. Hans företag Hälsans förskola blev rikskänd när Uppdrag granskning i våras avslöjade i att Fahimis förskolor hade som affärsidé att växa snabbt med hjälp av låga matkostnader till barnen och låg personaltäthet. Därför fick barnen vatten och knäckebröd till frukost när det saknades mat.


Personerna som banade väg för välfärdsvinsterna

Peje Emilsson, Magnora, Kunskapsskolan M.FL.

• Var ordförande för moderata studentförbundet i början av 70-talet. Fanns med i den innersta moderata kretsen när planerna för att privatisera skolan skissades upp. I hans nätverk finns en lång rad toppolitiker och tjänstemän, som Carl Bildt, Per Unckel, Anders Hultin och Odd Eiken. I Emilssons krets finns också miljöpartisten Mikaela Valtersson, socialdemokraten Stefan Stern och Attendos koncernchef Henrik Borelius. Grundare till både Kunskapsskolan och pr-firman Kreab, som har haft många uppdrag åt moderaterna och Svenskt Näringsliv.

Bert Levin och Thomas Berglund, Pysslingen

• Bert Levin (FP), statssekreterare under Ola Ullstens regering, och Thomas Berglund (FP), talskrivare åt samma statsminister, kom på idén och starta Sveriges första privata daghem Pysslingen i Nacka 1986. Projektet drevs igenom i samarbete med Svenska arbetsgivarföreningen och med ett uttalat syfte att öppna upp den offentliga sektorn för privata företag.

Anders Hultin, Kunskapsskolan, JB-koncernen M.FL.

• Blev känd för allmänheten som vd för konkursade JB Education, men har funnit med i spelet kring privatiseringarna av skolorna länge. Var en av dem som var med och drog upp regelverket på utbildningsdepartementet. Gick sedan direkt därifrån över till friskolebranschen och startade friskolornas riksförbund. Har även varit vd för Kunskapsskolan. Äger i dag skolkoncernen Fria Läroverken. Hultin är även nära vän med finansminister Anders Borg sedan tiden i moderata ungdomsförbundet i Linköping.

 

Andra nyckelpersoner

Kristina Axén Olin (Carema/Vardaga)
Som finansborgarråd i Stockholm var Axén Olin (M) drivande i privatiseringen av förskola och omsorg. Sedan hon hoppat av politiken har hon varit rådgivare åt Carema/Vardaga.

Mikaela Valtersson (Kunskapsskolan)
Stod som MP-riksdagsledamot bakom de borgerligas privatiseringar av skolan. Har lämnat politiken och är numera vice vd på Peje Emilssons Kunskapsskolan och är ordförande för Friskolornas riksförbund.

Stefan Stern (Silver Life)
Stern har en bakgrund som topptjänsteman för Socialdemokraterna under Ingvar Carlsson, Göran Persson och Mona Sahlin. Sedan han lämnat regeringskansliet gick han över till posten som vice vd i det privata äldreomsorgsföretaget Silver Life, som ägs av Peje Emilsson.