Inrikes.

2021-01-18 10:00
 • ”Jag snackar inte bullshit, utan har substans till det jag pratar om. Vad gör en konspirationsteoretiker egentligen, jo, diskuterar hur världen ser ut, vad som styr och kontrollerar oss”, säger Camilla Eriksson. Bild: Jörgen Lund
  ”Jag snackar inte bullshit, utan har substans till det jag pratar om. Vad gör en konspirationsteoretiker egentligen, jo, diskuterar hur världen ser ut, vad som styr och kontrollerar oss”, säger Camilla Eriksson.
 • ”Jag kan uppriktigt talat inte förstå hur människor kan lägga sitt liv i Bill Gates händer, när han å ena sidan tycker att jorden är överbefolkad, samtidigt som han vill rädda oss alla genom massvaccinationer”, säger Jessica Virtanen. Bild: Privat
  ”Jag kan uppriktigt talat inte förstå hur människor kan lägga sitt liv i Bill Gates händer, när han å ena sidan tycker att jorden är överbefolkad, samtidigt som han vill rädda oss alla genom massvaccinationer”, säger Jessica Virtanen.
 • ”Qanon tycker pedofiler är något dåligt och vill sätta dit dem. Är det något dåligt?”, frågar sig Camilla Eriksson. På bilden syns en Qanon-anhängare under stormningen av Kapitolium. Bild: Ted S. Warren/AP
  ”Qanon tycker pedofiler är något dåligt och vill sätta dit dem. Är det något dåligt?”, frågar sig Camilla Eriksson. På bilden syns en Qanon-anhängare under stormningen av Kapitolium. 
 • Kent Werne har skrivit boken ”Allt är en konspiration – en resa genom underlandet”, där han går på djupet med bakgrunden till flera populära konspirationsteorier. ”Det är klart att det är vansinne”, säger han om Qanon. Bild: Jan-Åke-Eriksson
  Kent Werne har skrivit boken ”Allt är en konspiration – en resa genom underlandet”, där han går på djupet med bakgrunden till flera populära konspirationsteorier. ”Det är klart att det är vansinne”, säger han om Qanon. 
 • David Icke håller tal under en demonstration mot corona-restriktioner i London i september förra året. Bild: Frank Augstein/AP
  David Icke håller tal under en demonstration mot corona-restriktioner i London i september förra året. 
Puffetikett
Dagens ETC

De är svenskarna som sprider konspirationsteorier på nätet

Jessica och Camilla berättar för Dagens ETC – därför sprider de konspirationsteorierna på nätet.

”Vi är så hjärntvättade av massmedia att vi inte ser den massiva korruption som pågår mitt framför ögonen på oss”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den barbröstade mannen i pälsmössa och horn, som var en av de män som tog sig in på talmannen Nancy Pelosis kontor under stormningen av Kapitolium för drygt en veckan sedan, heter enligt amerikanska medier Jake Agnelli och är en av ledargestalterna bakom den konspirationsteoretiska rörelsen Qanon. Rörelsen, som växte fram på internet­forumet 4chan, menar utan belägg att Donald Trump driver en kamp mot den så kallade ”djupa staten”, som påstås bestå av ett internationellt, satanistiskt pedofilnätverk som rövar bort värnlösa barn för att begå sexuella övergrepp på dem och tappa dem på blod, för att utvinna ungdomens elixir därur.

Företrädare för den ”djupa staten” sägs enligt Qanon vara välkända personer som Hillary Clinton, Barack Obama, Dalai Lama, påve Franciskus samt framträdande Hollywoodskådespelare, som bland annat Tom Hanks.

Sprids i Sverige

Även i Sverige växer gruppen av människor som har köpt konspirationsteorierna och sprider dem vidare via forum i sociala medier.   

Camilla Eriksson från Stockholm, som till vardags jobbar inom vården, tycker illa om benämningen konspirationsteoretiker, som hon anser vara skapad av ”dem som inte begriper bättre”.

– Folk snöar in på ordet ”konspirationsteori” istället för att lyssna på innehållet, alltså vad jag har att säga. Vart kommer ordet ifrån? Jo, det var ett sätt för CIA att få tyst på folk i samband med mordet på JFK. Man använder det så fort någon kommer med kritik som inte gagnar dem uppe i toppen. Man drar till med det för att få tyst på folk, säger hon.

”Hjärntvättade av massmedia”

Det hon kallar traditionell mainstreammedia är något av ett rött skynke för Camilla Eriksson. Skulle de någon gång skriva något som är sant är det inte annat än av ren tillfällighet, anser hon.

– Vi är så hjärntvättade av massmedia att vi inte ser den massiva korruption som pågår mitt framför ögonen på oss. Vi måste utveckla ett högre medvetande för att se detta, och då måste vi först befria oss från mainstreammedia. Känn efter, vad känns bra och sant för dig. Håller du med om det som sägs, eller känner du ett motstånd?

Något Camilla Eriksson inte känner något motstånd mot är Qanon-teorierna – föreställningar som det helt saknas bevis för.

– Stommen i allt jag pratar om, och allt jag postar i sociala medier, har att göra med vart alla har tagit vägen, alla de här tusentals försvunna barnen. Jag läser väldigt mycket och har kontakt med folk väldigt högt upp i informationsflödet, säger hon, och fortsätter:

– Det finns många som vittnar om sataniska, riktigt vidriga ritualer. Jag tycker inte att man bara ska strunta i dem och vad de har att säga, för de har uppenbarligen varit med om de här sakerna.

Påstått valfusk i USA

Camilla Eriksson är också övertygad om att Donald Trump har snuvats på presidentposten genom ett avancerat och koordinerat valfusk, trots att inga bevis lagts fram som har kunnat bekräftas.

– Jag vet inte exakt hur det har gått till, men de har använt rösträkningsmaskiner som programmerats till att göra röda röster till blå. Jag vet också att finansmannen och mångmiljardären George Soros är inblandad. Han har skänkt massvis av miljoner till Demokraterna, för att de ska vinna valet. Sedan kan man fråga sig hur det kommer sig att vanliga människor, som jag, har kunnat finna den här informationen, men massmedierna gör det tydligen inte, säger hon.

Konspirationsteorier kring George Soros är vanliga och utgör en del av en lång antisemitisk tradition, där man ofta föreställer sig att judar styr världen.

Camilla Eriksson vill gärna framhålla att hon inte valt att tro på konspirationsteorierna, utan att sanningen söker sig till henne.

– Den lyser mig rakt i ansiktet! Jag har förmågan att se hur saker hänger ihop. Jag binder samman punkterna, så att säga. För mig är det en överlevnadsinstinkt. Det handlar om att följa min intuition, att följa känslan för vad som är sant.

Folk som sätter stämpeln foliehatt på henne tycker Camilla Eriksson i det närmaste synd om.

– De som gör det så fort man nämner något som snuddar vid George Soros, eller Illuminati, de har verkligen inte förstått nånting, säger hon.

Ifrågasätter makten    

Jessica Virtanen bor i Eslöv och jobbar som konsult inom social­tjänsten. Hon har studerat till socionom i Kristianstad och har en mastersexamen i socialt arbete från Lunds universitet.

– Där läste vi om maktstrukturer och socialt ingenjörsskap, som en del i utbildningen. Vi fick läsa om den djupa staten, den osynliga handen, samhällspåverkan genom till exempel frimureri och Illuminati.

Men att ifrågasätta makten och hur samhället ”egentligen är uppbyggt” började hon med tidigt, vilket uppmuntrades av hennes pappa.

– Redan i ung ålder blev jag anarkist och vände mig emot etablissemanget. Men att vara varse om hur maktstrukturer både politiskt och ute i samhället i övrigt är uppbyggda, vem som sitter på den egentliga makten, hör – eller borde höra – till allmänbildningen tycker jag, säger Jessica Virtanen.

Även hon ogillar begreppet konspirationsteoretiker.

– Det har blivit allt mer av ett epitet likt ”foliehatt”, vars syfte är att misskreditera och förminska oss som ifrågasätter etablissemangets narrativ.

Förlöjligas och hånas

Själva definitionen av begreppet ”konspiration”, påpekar hon, är ”hemligt samarbete”, vanligtvis dessutom i illasinnat syfte.

– På den grundvalen fullkomligt drunknar ju världen i konspirationer. Covid-19 till exempel är ju ett ypperligt sätt för makteliten att kontrollera massorna genom att söndra och härska. Att med tvång vaccinera oss som inte vill, mot en påhittad pandemi, för annars utesluts vi ur samhällsgemenskapen. Det är så de utvecklar en totalitär polisstat och i slutändan etablerar The New World Order, resonerar Jessica Virtanen. 

”Bill Gates är farlig”

Hon tror att de flesta människor väljer ignoransen för att det känns bättre att tro på att makthavarna vill oss alla väl.

– När man lever i förnekelse är det mycket enklare att fördöma eller skjuta budbäraren än att ha modet och mognaden att se vad som verkligen försegår. Det får heller aldrig råka visa sig att de som etablissemanget etiketterar som konspirationsteoretiker i själva verket har rätt, för då kan ju människor börja lyssna på vad mer av vad vi har att säga. Det är därför vi förlöjligas och hånas.          

Vad som slutligen fick Jessica Virtanen övertygad om att vi lever i en ”elitistisk världsordning”, där vissa människoliv är mer värda än andra, menar hon var covid-19-pandemin och hur den nu ska motas med hjälp av massvaccinationer världen över.

– Jag kan inte för mitt liv begripa hur människor kan sätta sin tilltro till Bill Gates, som inte har någon som helst utbildning inom medicin. Faktum är att han inte har någon högre utbildning alls. Han är varken utbildad epidemiolog eller virolog, eller hur?

I enlighet med den populära konspirationsteorin om att han enbart stödjer vaccinationsforskningen ekonomiskt för att han vill skada eller kontrollera delar av mänskligheten, är Jessica Virtanen övertygad om att Bill Gates rentav är farlig.

– Det är bara att googla på hans Ted Talk från 2010, där han är inne på att det enda sättet att få ned nivåerna av växthusgaser på är att minska den globala befolkningen. Jag kan inte förstå hur människor kan lägga sitt liv och sin hälsa i hans händer, när han å ena sidan tycker att jorden är överbefolkad, samtidigt som han vill rädda oss genom massvaccinationer. Men det är tydligen jag som är den galna här, för att jag är ”konspirationsteoretiker”. 

Alarmerande ökning

Mattias Beijmo, digitaliseringsexpert och författare, menar att det förekommer en alarmerande ökning av personer som sprider konspirationsteorier – i synnerhet företrädare för Qanon och covid-19-förnekandet – i de svenskspråkiga sociala medieplattformarna.

– Ja, helt tveklöst är det så, det ser vi hur tydligt som helst.

Förklaringen till det menar han har två huvudsakliga orsaker.

– Dels handlar det om att internet och de fenomen som får spridning där, i sig utgör en global företeelse. Det innebär att om en konspirationsteori börjar få spridning i ett land, som i USA exempelvis, så begränsas inte den spridningen till det landet.    

Den andra orsaken menar Mattias Beijmo är det allt mer polariserade och populistiska politiska klimatet världen över.   

– Man brukar prata om ”post truth”, men jag skulle vilja dra det ett steg längre och introducera begreppet ”post trust”. När människor helt har tappat tilltron till sina politiska ledare och auktoriteter vänder de sig någon annanstans för att få förklaringar på hur saker fungerar och hänger samman.

Kan skada demokratin

Förklaringsmodellen fungerar även för att förstå populistiska ledares framgångar, menar han.

– Det spelar ingen roll om väljarna inte litar på Trump och de galna saker han häver ur sig. Du kan ju bedöma det som lika sant som det tillrättalagda en etablerad politiker säger, om du helt förlorat din tillit till det politiska systemet.

Det låter som en farlig samhällsutveckling?

– Ja, det farliga är just den här förlorade tilliten, eftersom det kan skada demokratin. Och det blir knappast bättre av tonen i de sociala medierna, där Zuckerberg och company tjänar sina pengar på folks engagemang. Jag oroar mig för den utvecklingen på samma sätt som mina föräldrar oroade sig för ett annalkande kärnvapenkrig när jag var barn.     

Att människor lockas till konspirationsteorier tror Beijmo beror på att människor i oroliga tider söker efter något som beskriver verkligheten på ett begripligt sätt.

– I avsaknaden av det köper man det mesta, säger han.

Hur får vi bukt med det här demokratihotet då?

– Generellt sett tror jag att sociala medieplattformar som Facebook och Twitter måste göra mer inskärpningar i sina flöden, och att de måste tvingas till det. Facebooks toppingenjörer har erbjudit Zuckerberg en smartare programvara för att komma åt hatet, men han tackade nej till det, för det skulle troligen begränsa hans vinster. Vi måste med andra ord sluta tro på att självreglering i den här typen av företag är en framkomlig väg. Det enda som fungerar är tvingande lagstiftning.

Konspirationsteoriernas år

Även Kent Werne, frilansjournalist, författare och expert på konspirationsteorier, har lagt märke till den ökade förekomsten av konspirationsteoretiska inlägg i sociala medier.    

– Ja, 2020 har helt uppenbart varit konspirationsteoretikernas år. Fler och fler kommer i kontakt med dem även här i Sverige, och blir själva konspirationstroende.      

Att det inträffat just nu, under pandemiåret, ser han inte som någon slump.

– Det är väldigt typiskt för den här typen av idéer, att de uppstår och frodas när vi är osäkra och rädda. Människor tenderar att söka efter tillfredställande och enkla förklaringar på komplicerade problem.      

Rädslan och oron får ett utlopp genom utpekandet av vissa enskilda grupper som de skyldiga och klandervärda, menar Kent Werne.

– Vi har sett det upprepade gånger genom historien, hur vissa får skulden för det som sker. Det verkar tyvärr finnas något i det mänskliga psyket som söker efter medvetet onda avsikter bakom problem, även när några sådana inte finns. Man söker efter tydliga orsaker eller en ond plan som kan bekämpas.

En misstro i grunden

Nazismen och förföljelsen av den ”girige och ondsinte juden”, under 30- och 40-talet i Tyskland, är kanske det allra tydligaste exemplet på en sådan konspirationsteori.

I botten av konspirationsteorierna finns en underbyggd misstro mot etablissemang, politiker, massmedier, den ekonomiska eliten, forskare och vetenskapsvärlden i stort.

– Ibland finns ju också orsaker till denna misstro. Vi lever i en ojämlik värld som är full av orättvisor. Många makthavare har missbrukat sin position, och det har förekommit verkliga konspirationer – som Water­gateskandalen och IB-affären till exempel. Det är klart att sånt göder en misstro och ilska, säger Kent Werne.              

Om man har en vän som är konspirationsteoretiker, kan man tala dem ur det?

– Det är ungefär som att fråga hur man pratar med en religiös fundamentalist, en övertygad nazist eller någon som har uppslukats av en sekt. Det är samma fixering vid en given världsbild och samma starka känslor involverade, eftersom konspirationsteorierna görs till en så stor del av den egna identiteten. Jag skulle säga att det är oerhört svårt.

Kan vara farliga

Kent Werne vill också varna för att konspirationsteoretiker rent av kan vara farliga.

– Konspirationsteorierna utgör ett hot mot såväl vetenskapen som demokratin, men även människoliv. Det som gör konspirationsidéerna speciella är ju att de erbjuder en världsbild där anhängarna alltid står på den goda sidan, oavsett hur onda handlingar de utför. Se på Breivik, ingen människa vid sina sinnes fulla bruk skulle uppfatta honom som en god och modig person, men i hans egen tankevärld är han det. Han ser sig som någon slags korsriddare som slåss mot en ond muslimsk konspiration.

Nyckelpersoner och konspirationsteorier

David Icke

Konspirationsteoretiker, författare och före detta språkrör för det Gröna partiet i Storbritannien, som skrivit 19 böcker. I hans bok ”The Biggest Secret” från 1999 presenterar han sin mest kända teori, i vilken han ”avslöjar” att världen i själva verket styrs av ättlingar till reptiler från yttre rymden, vilka utseendemässigt ser ut som människor.

George Soros

Finansman och miljardär som enligt en högerextrem konspirationsteori planerar att upprätta ett judiskt världsherravälde. Populistiska ledare som Erdogan, Orban och Putin påstår att han undergräver deras stater och slår split bland deras befolkningar. Donald Trump sa under BLM-protesterna att demonstranterna var avlönade av George Soros.

Anti vaxxers

Påstår att det inte pågår någon pandemi, alternativt att covid-19 inte är så farligt som media rapporterar. Man hävdar också att det snarare är vaccinet som är farligt och att det kan leda till olika typer av skador. Vissa varnar för en judisk maktelit vars syfte är att passivisera eller rentav ta död på delar av mänskligheten med hjälp av massvaccinationerna.

Flat earth society

Tidigare organisation som gick i graven 2001 då dess ledare Charles K Johnsson avled. Förespråkarna lever dock fortfarande kvar och sprider teorin om att jorden är platt och att solen kretsar kring jorden istället för tvärt om. Argumenten och de ”naturvetenskapliga observationerna” de presenterar beskrivs allmänt som konspirationsteorier.    

Den djupa staten/Deep state

Begreppet ska ha myntats av den amerikanska presidenten Eisenhower som på sin tid varnade för det militär-industriella komplexet. Idag används det dock av konspirationsteoretiker med en helt annan betydelse, som syftar till en hemlig, informell och fördold agenda som antas styra inom media, forskning och den liberala demokratin.

Illuminati

En sammansvärjning och dold maktordning som tros styra och manipulera världens ledare för att upprätta ”The New World Order”, vilket enligt denna konspirationsteori är en planlagd totalitär världs-
regering.