Inrikes.

2020-01-12 11:15
  • Jimmie Åkesson talar i Uppsala inför valet 2014 / Vuvuzela-protester inför valet 2010. Bild: Anders Wiklund/Karin Nilsson/TT
    Jimmie Åkesson talar i Uppsala inför valet 2014 / Vuvuzela-protester inför valet 2010.
  • Mathias Wåg / Andreas Johansson Heinö. Bilder: Privat
    Mathias Wåg / Andreas Johansson Heinö.
Puffetikett
Dagens ETC

Därför har strategierna mot SD misslyckats

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En tydlig politik behövs för att stoppa SD

Antifascisten och researchjournalisten Mathias Wåg lutar sig mot vänsterteoretiker som Chantal Mouffe när han säger att vi har haft omkring 30 år av nyliberal hegemoni under 80-, 90-, och 00-talet.

Under den perioden var det väldigt svårt att få gehör för vänsterreformer gällande ekonomisk omfördelning men desto lättare att få igenom jämställdhets- och rättighetsreformer. På den tiden fungerade det bra att avslöja sådant som den högerextrema kopplingen inom högerpopulismen. Men idag tolkas mycket istället in som en del i ett kulturkrig, ett propagandakrig – fakta spelar mindre roll.

Däremot, menar Wåg, har fönstret öppnats för radikala politiska förändringar. Nyliberalismen har förlorat och då är frågan vad som ska ersätta det: en socialkonservativ invandrarfientlig politik, eller kanske en radikal grön omfördelningspolitik?

LO prövar nya vägar

Här ser Mathias Wåg den nya motståndsstrategin. Den som inte gillar SD måste sluta reagera på vad partiet gör och istället bygga en egen radikal politik. Han menar att LO – som tappat mängder av medlemmar till SD – gjorde sådana ansatser under den förra mandatperioden. De skrotade strategin att påvisa SD:s nazistkopplingar och gav istället ut böcker och rapporter som visade hur en röst på SD var en stödröst på högern och en politik skulle drabba arbetare.

Efter valet gjorde S och MP upp med L och C med det främsta syftet att hålla borta SD från inflytande. Det undergrävde LO:s nya strategi, menar Wåg. Vägen framåt måste nu vara att få Socialdemokraterna att inse att de måste stå för socialdemokratisk politik. Om det innebär att SD får inflytande över svensk politik är det kanska bara bra.

– Som det är nu kan S inte kritisera SD:s politik, man kan bara kritisera deras historia.

– S motiverar 73-punktsprogrammet med att det görs för att inte släppa fram SD. Man lägger inte fram egna visioner utan det är bara en ren nödpolitik för att hålla SD borta. Och det är ju dömt att tappa väljare.

Vänster och höger enas

Statsvetaren och Timbroförläggaren Andreas Johansson Heinö, på många sätt Mathias Wågs motpol på en vänster-höger-skala, håller med.

– Det behöver formuleras både tydlig vänsterpolitik och en tydlig liberal politik som har svar på frågor om hur man ska skapa rättvisa, social sammanhållning, individuell frihet, jämlikhet, alla de här gamla värdena. Hur uppnår man det i en värld som är lite mer komplicerad, med mer rörlighet, större migration? Där har vänstern och högern olika svar och det behöver synas.

Läs vidare på nästa sida: Fakta – SD har ökat åtta val i rad