Inrikes.

2020-01-12 11:15
  • Jimmie Åkesson talar i Uppsala inför valet 2014 / Vuvuzela-protester inför valet 2010. Bild: Anders Wiklund/Karin Nilsson/TT
    Jimmie Åkesson talar i Uppsala inför valet 2014 / Vuvuzela-protester inför valet 2010.
  • Mathias Wåg / Andreas Johansson Heinö. Bilder: Privat
    Mathias Wåg / Andreas Johansson Heinö.
Puffetikett
Dagens ETC

Därför har strategierna mot SD misslyckats

Gör inte motstånd när SD talar på torg och universitet. Kompromissa med SD – i rätt frågor. Och viktigast av allt: ta fram radikala politiska alternativ.

Det är några av de strategier som nu krävs, enligt SD-motståndare till höger och vänster som Dagens ETC talat med.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När de politiska kommentatorerna över nyårsskiftet sammanfattade det senaste decenniet landade många i samma slutsats: 10-talet var Sverigedemokraternas. Det inleddes med att de tog sig in i riksdagen och avslutades med att Ulf Kristersson bjöd Jimmie Åkesson på kaffe. De pratade om att samarbeta kring Sverigedemokraternas hjärtefrågor: kriminalitet och invandring. Och de pratade på ett sätt som nästan bara SD gjorde för tio år sedan.

– Man kopplar invandring till otrygghet, till motsättningar. Det smyger sig in mer och mer som en självklarhet att mångkultur inte fungerar. Den där beskrivningen fanns inte hos de andra partierna tidigare men nu tar en stor del dem – M, S, KD, L – den för givet, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö.

Han är förläggare på Timbro förlag och har länge analyserat hur andra politiska partier förhåller sig till SD.

– De senaste åren har de andra partierna också på ett bredare sätt bekräftat SD:s världsbild. Hur man beskriver otrygghet, brottslighet, hela retoriken om hårdare tag, att staten har misslyckats, att Sverige har misslyckats, att man behöver mer auktoritetstänkande – även här har SD:s linje segrat.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Saknar motstycke

SD är en framgångssaga som närmast saknar motstycke i Europa. De har ökat sitt väljarstöd åtta val i rad och och kan nu vara ett val bort från att vara regeringsunderlag eller regeringsbärande – detta på i stort sett samma politik som de hade för tio år sedan, enligt Heinö.

Slutsatsen måste vara att motståndsstrategierna gentemot SD har misslyckats totalt. Det är mycket hög tid att tänka om, menar Heinö.

– Istället för att stå upp för det man tycker och utmana SD så har man väldigt länge hamnat i diskussioner om man ens ska debattera dem, legitimera dem, rösta med dem och så vidare. Man har hela tiden valt fel strider och nu känns det nästan för sent.

Hoppet om att stänga ute SD från inflytande är nu släckt, menar Heinö.

– Isoleringen är körd. Den är helt verkningslös om inte alla ställer upp på det. Och då är frågan vad som återstår när man inte längre står fast vid sin egen verklighetsbeskrivning och samhällsanalys utan har hamnat så nära SD. Det är jättemycket svårare nu än vad det var för fem eller tio år senare.

Börja förhandla med SD

Frågan bör nu vara hur man ska kunna kompromissa med SD utan att ge upp sina kärnvärden. Något inte minst M behöver fundera på. De säger sig stå nära SD i synen på rättspolitik samtidigt som SD:s rättspolitiska talesperson Adam Marttinen nyligen skrev på Twitter att den som inte lyder polisen ska ”buntas ihop med nödvändigt våld & in i cell tills de ber om ursäkt! Till alla tuffa killar, passa på att gapa så länge Löfven sitter. Sen blir det roliga slut..”

– Det finns ju instinkter i SD som är så uppenbart antiliberala, det är sånt jag menar med gränser. Det är skillnad mellan att diskutera skattesänkningar och att börja förhandla om fundamentala demokratiska värden.

Utanför parlamentet har isoleringsstrategin gentemot SD varit den förhärskande ända sedan SD bildades.

– Det har man främst gjort genom att påvisa deras nazistiska förflutna, men också vilken roll de har spelat för extremhögern idag, till exempel att många nazister har ställt upp på deras listor, även nu i det senaste valet, säger antifascisten Mathias Wåg.

Han har själv arbetat som researchjournalist i över ett decennium och har bidragit till flera avslöjanden om Sverigedemokraternas rasism.

Idag menar han att den strategin kan ha spelat ut sin roll.

– En del går istället över till SD när de känner att det har blivit för mycket demonisering, för mycket skriverier om nazister. Idag fungerar det bra för SD att säga att det är journalistik med en agenda, de kan slå ifrån sig oavsett vad man faktiskt kan få fram eller påvisa.

– Det där avslöjandet som får folk att inte gå till SD, det kommer inte att hända.

Störa ut fungerar inte

En annat viktig strategi har varit att försöka hindra SD från att få tillträde till arenor, så kallad deplattformering. Under 10-talet har vuvuzuelor, visselpipor och nyckelskrammel använts för att överrösta SD på offentliga platser. Inför valet 2014 gick en våg av lokala yrkesgrupper ut och försökte stoppa SD-företrädare från att besöka deras arbetsplatser. Förra månaden protesterade en grupp mot att SD:s partisekreterare skulle föreläsa på Göteborgs universitet.

Men denna metod spelar ofta rakt in i SD:s händer, menar Wåg.

– De här strategierna har pågått ända sedan 1970-, 80-talen, det är ingenting nytt. Men nu har SD lärt sig kontra det, de har byggt så stora egna plattformar att de kan använda varje sådant försök till deplattformering i propagandasyfte. Det spelar in i hela deras bild av att vänsterkrafterna är emot yttrandefrihet.

Läs vidare på nästa sida: En tydlig politik behövs för att stoppa SD