Inrikes.

2020-04-14 16:05
Under coronapandemin måste många umgås digitalt med familjen istället för att träffas på riktigt.   Bild: Shutterstock
Under coronapandemin måste många umgås digitalt med familjen istället för att träffas på riktigt.
Puffetikett
Dagens ETC

Dålig teknikvana ökar ensamhet – så videochattar du med familj och vänner

Coronapandemins krav på självisolering har varit påfrestande för hela samhället, men för äldre som saknar datorvana och därför har svårt att umgås digitalt med sina nära kan det kännas extra kämpigt. För Lena Holm, snart 75, har all social kontakt begränsats till telefon och sms.

– Jag har en kaka i ugnen, det ska bli en marängtårta med blåbär och banan som jag hoppas kunna få bjuda min kontaktperson på, säger Lena Holm från sin hyreslägenhet i Karlstad.

Det vara egentligen tänkt att Lena skulle åka till Polen i påsk, en resa hon fått i födelsedagspresent av sin dotter. Men coronapandemins umgänges- och reserestriktioner bromsade planerna, då personer över 70 år uppmanas till självisolering, för att i största möjliga mån undvika att smittas av covid-19.

– Jag och min särbo som bor i Närke brukade träffas varannan helg, men nu har vi inte setts på sex veckor, vilket så klart är trist. Men min dotter som bor i Stockholm har varit mycket hjälpsam, hon har hjälpt mig med att installera Messenger, mejl och Instagram, men det blir mer att jag ringer och skickar sms ändå, säger Lena.

Det är fler äldre än Lena som har svårt att komma in i att använda den nya tekniken för att kommunicera. För Hasse Lindmark, 87 år från Flemingsberg i södra Stockholm, är det också telefonsamtal och sms som gäller när han ska ta kontakt med sina anhöriga. Han har god kontakt med sina barn och barnbarn och de hörs ofta på telefon. Men han hoppas få chans att lära sig att använda Skype inom kort.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Jag har en son som bor utomlands och det kan bli ganska kostsamt att ringa utrikessamtal, så där vore en kanal som Skype smidigt. Men det är inte alla som har barn eller barnbarn som kan hjälpa till med att lära ut såna funktioner. Vissa lever ensamma och har tappat alla social kontakt, därför vore det bra om man satsade mer på äldre och erbjöd IT-kurser, tycker Hasse Lindmark.

Och han är inte ensam om att tycka det. Alvesta kommun har uppmärksammat behovet av ökad IT-kunskap och vill att ensamma äldre ska lära sig Skype. Därför söker de nu 96 000 kronor via Kampradsstiftelsen för att kunna förverkliga idén.

Föreningar lär ut IT

Men det finns också ideella föreningar som lär äldre att kommunicera med hjälp av teknik. Seniornet Sweden är en organisation med 9 000 medlemmar , fördelade på 45 klubbar över hela landet , där äldre lär ut IT till andra äldre, en kombination som visat sig vara mycket effektiv.

– Om man själv är äldre är det lättare att förstå kursdeltagarnas utmaningar. Det finns ett pedagogiskt värde i att kunna spegla sig i varandra och tala samma språk. Det kan gälla allt från att betala räkningar till att öppna bifogade filer, och att lära sig vad appar som Swish och Bankid är för något, säger Helen Agustine, kanslichef på Seniornet.

– Respektive klubb i landet försöker hitta lösningar på hur de ska hjälpa våra medlemmar hemifrån. En sak som kan användas är en funktion som heter Teamviewer, genom det verktyget kan en handledare styra en annan persons dator. En del klubbar har också erbjudit telefonsupport där medlemmarna kan ringa om de behöver hjälp med något , säger Helen Agustine. 

Hemma i Karlstad har kakan gräddats  klart, nu är det bara grädden och frukten som ska på. För en pampig födelsedagstårta blir det även om gästerna deltar via telefon. Lena Holm tycker att det är bra att fler uppmärksammar de äldre i och med Corona och hoppas att det nya fokuset kan leda till fler satsningar för äldre inom IT.

– Kurser som gör det lättare för oss att navigera oss fram i ett modernt och tekniskt samhälle, det vore toppen.

Så kan du videochatta med familjen

Här är några av de vanligaste sätten att ringa videosamtal.

Skype

Funkar på: både datorer, plattor och telefoner. Finns både som app och som webbsida.

Fördel: Många har redan ett konto (eftersom det är Microsofts program) och är vana vid plattformen. Finns på svenska.

Nackdel: Om ni är många i samtalet ser du inte alla och ljudkvaliteten kan bli lidande, men för upp till fem personer funkar det i regel utmärkt.

Zoom

Funkar på: både datorer, plattor och telefoner. Du behöver ladda ner en app/ett program.

Fördel: Hög kvalitet även vid samtal med många personer samtidigt – och alla syns. Många som har jobbat hemma är vana vid Zoom och kan hjälpa dig komma igång. Lätt att bjuda in – bara skicka länken.

Nackdel: Finns bara på engelska. Lite mer meck att komma igång. Har kritiserats för dålig säkerhet – använd med fördel ett lösenord för mötet.

Facebook Messenger

Funkar på: både datorer, plattor och telefoner. Kräver ingen nedladdning.

Fördel: Många är redan Facebook-användare. Lätt att komma igång, bara att starta en chatt med den du vill nå och sedan trycka på ikonen som ser ut som en videokamera.

Nackdel: Kräver att du delar ditt namn och telefonnummer med Facebook – eller skaffar ett konto, vilket alla inte har/vill ha.