Hoppa till innehållet

Inrikes

Dags att testa ETC Play!

Dagens ETC.

Som prenumerant på ­Dagens ETC har också tillgång till streamingtjänsten med journalistisk webb-tv, poddar och filmer.

– Ge oss en chans, just nu har vi så otroligt mycket bra material, säger Emanuel Hendal, redaktör på ETC Play.

Vad är ETC Play? 

ETC Play är en rödgrön streamingtjänst. Dels handplockar vi hyrfilmer som matchar våra läsares intresseområden. Men vi producerar också helt eget material. På ETC Play finns det alltifrån intervjuer och samtal till granskande reportage. För att inte nämna poddar och ljudböcker. Dessutom tipsar vi om intressanta Youtube-klipp som vi tror kan inspirera dig. 

ETC Play sitter ju ihop med Dagens ETC, och ingår i prenumerationen. Hur märks det? 

– Mycket av ETC Plays ­utbud är gratis, men det är bara prenumeranter som har tillgång till allt ETC Plays egenproducerade material. Det finns också många exempel på då ETC Play samarbetat med Dagens ETC:s journalister, då kan man som prenumerant både läsa ­artikeln och se video­reportaget.

Du följer med ut på tidningens reportage och ­avslöjanden. Varför är det så viktigt att också ha rörlig bild till journalistik?

– Rörlig bild har en för­måga att nå mottagaren på ett direkt sätt. Man ska nog inte heller underskatta det faktum att vi ofta ser på rörlig bild tillsammans. Bra journalistik tillsammans med rörlig bild har potential att nå ut brett. Ibland har så många som 300 000 sett inslagen.

ETC Play har varit väldigt aktiv nu under Rysslands krig mot Ukraina. Kan du berätta lite om hur du arbetat? 

– Rysslands krig mot Ukraina har givetvis gett upphov till ilska, sorg och rädsla. Men det har också gett upphov till en enorm solidaritet. Detta har jag skildrat på flera olika sätt. Bland annat genom att besöka demonstrationer, men också genom att filma människor som på ett eller annat sätt dragit sina strån till stacken för att hjälpa till. Bland annat har jag besökt demonstrationer och åkt med färjan som går mellan Gdansk och Nynäshamn. 

Vad är ditt vassaste argument till den prenumerant som ännu inte besökt ETC Play? 

– Att det finns så otroligt mycket bra reportage, filmer och samtal.

Här hittar du allt innehåll hos ETC Play!

Special från ETC Play: 3 x Ukraina

Desperata röster från ukrainare i Sverige

Vi har lagt in en video från streamingtjänsten Vimeo. För att spela upp den behöver du tillåta att de eventuellt sparar kakor på din dator.

”Om jag var i Ukraina kunde jag åtminstone donera blod till soldater. Jag är ständigt stressad av hur mina föräldrar har det”, säger studenten Erina.

När kriget bröt ut fanns det redan många ukrainare i Sverige. Kvar där hemma finns släkt och vänner. Vi möter några av dem som tagit sig till den ryska ambassaden för att demonstrera mot invasionen.

Flyktingfärjan över Östersjön

Vi har lagt in en video från streamingtjänsten Vimeo. För att spela upp den behöver du tillåta att de eventuellt sparar kakor på din dator.

Brandmannen Kent åker tillsammans med fyra kollegor mot gränsen. De har flera lastbilar med förnödenheter. ”Man blir lite rörd att folk faktiskt ställer upp så mycket som de gör”, säger han.

ETC Play åker med färjan från Nynäshamn till Gdansk. Vi möter människor som på ett eller annat sätt hjälper till, det kan handla om att köra ner förnödenheter eller ta med flyktingar till Sverige. 

Pianisten från Odessa

Vi har lagt in en video från streamingtjänsten Vimeo. För att spela upp den behöver du tillåta att de eventuellt sparar kakor på din dator.

”När jag var i Odessa ville jag vara militär. Men jag är bättre på att skapa konst”, säger Polina Pogoghaya.

ETC Play följer med färjan tillbaka, nu med hundratals ukrainska flyktingar vars liv krossats. En av dem är Polina Pogoghaya, en pianist från Odessa. Innan kriget studerade hon vid stadens musik­akademi. Hon planerade att ­arrangera konserter med sina vänner och påbörja en doktorandutbildning. Men så anföll Ryssland.

Redaktörens val: 5 favoriter på ETC Play

Efter Utøya – ­ljuddokumentären

Hör Ali Esbati berätta med egna ord vad som egentligen skedde den där ödesdigra dagen på den norska ön då den högerextrema terroristen i en överlagd politisk handling sköt 69 människor till döds.

Tomas Kåberger: ­Omställningen är möjlig och ekonomiskt lönsam

Mitt i alla larmrapporter om missade klimatmål och smältande poler är professor Tomas Kåberger en hoppfull röst. Han tror på omställningen.

Familjen Persson i främmande land

Per Persson lämnade Sverige för 40 år sedan. Med sin Land Rover körde han österut och hamnade till slut i Pakistan där han förälskade sig, bildade familj och kom att leva sitt liv.

Bolt–budens desperata vädjan: Höj lönen så vi har råd att leva

ETC Play följde med ­mopedbudet Sami under en dag som kurir för Bolt. Ett exempel på hur samarbetet med Dagens ETC kan ge journalistiken extra kraft.

Om skogen

De flesta är medvetna om att Amazonas och Borneos regnskogar skövlas, men att nästan alla av Sveriges naturskogar försvunnit känner få till.