Gröna resor.

2020-05-30 12:14
Puffetikett
Dagens ETC

Dags att snöra på sig kängorna – bästa tipsen för dig som vill vandra i sommar

Kent Werne vet hur du ska komma ut i vandringsleder nära dig.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vid millennieskiftet köpte jag ett par dyra Meindl-kängor. Idén var att fjällvandra, på riktigt. Men det blev inte mer än ett par skogsturer. Jag vet egentligen inte varför, möjligen för att jag var mer intresserad av världen än av svensk natur.

Så kängorna torkade ihop till ett monument över förlorade ambitioner.

På senare år har vandringslusten rehabiliterats, och det har blivit rätt många mil på utländska och svenska leder. Inte så att jag kommit ut som pilgrim, men av någon anledning har det känts allt mer attraktivt att spatsera runt i berg, skog och mark.

Jag är tydligen inte ensam. Enligt en undersökning (Svenska Turistföreningen, STF) är numera en fjärdedel av befolkningen aktiva vandrare. Som semesteraktivitet står vandring rentav i högre i kurs än shopping. Hellre fjällen än Gekås i Ullared alltså.

Det talas om en trend, en livsstil. Vandrare skriver böcker och bloggar, samlas i Facebookgrupper och tipsar varandra om turer och utrustning, delar bilder och lajkar. Paradoxalt kanske. De flesta säger sig vilja ”komma ut i naturen” och ”uppleva tystnad och lugn” (enligt STF:s undersökning). Men även tystnaden verkar vi vilja dela.

Trenden till trots är det många som aldrig kommer ut. Kanske för att de saknar bil. Kanske för att de räds ödsliga fjällandskap där barnens paddor saknar täckning. Kanske för att de inte tror sig ha orken. Kanske på grund av kunskapsluckor.

Av den sista anledningen satsar STF och Friluftsfrämjandet på folkbildning, på att sprida information. På hemsidorna finns utförliga guider, packlistor och tips på boenden och turer.

Senast i fjol lanserade STF tolv ”signaturleder”, ett urval av landets mest spektakulära vandringar, från norr till Söder. Inklusive information om hur man tar sig dit.

Faktum är att du ofta kan ta tåget eller bussen långt upp i fjällvärlden, till exempel till Sarek. Men du behöver faktiskt inte förlägga äventyret till Lappland. Dalafjällen ligger bara några timmar från Stockholm, och det finns gott om fina leder på överkomligt avstånd från städerna. Allt fler upptäcker låglandslederna i södra och mellersta Sverige, som Skåneleden, Östgötaleden, Sörmlandsleden och Upplandsleden.

Den som drar sig för att övernatta i tält eller vindskydd kan gå mellan vandrarhem eller ta dagsturer. Då blir också packningen betydligt lättare och vandringen behagligare.

Utrustning då? Prylar? Behöver man sådant? Både ja och nej. Det underlättar helt klart att ha rejält på fötterna, en lättburen ryggsäck, underkläder i funktionsmaterial och en hyfsat regntät skaljacka – åtminstone om man ska upp i fjällen. Men det behöver inte vara det dyraste, och man behöver inte fylla en säck med gadgets.

Budskapet blir alltså: snöra på dig kängorna innan de torkar ihop.

Läs vidare på nästa sida: 5 tips till dig som vill vandra

TÄNK PÅ ATT FÖLJA MYNDIGHETERNAS REKOMMENDATIONER

Var noggrann med att ta del av och följa myndigheternas information när du planerar resor inom Sverige. Aktuell myndighetsinformation om inrikesresor, rekommendationer och restriktioner på grund av det nya coronaviruset finns på Krisinformation.se

Tips från coachen

Planera turen och använd karta (finns också för mobilen)

Planera inte för långa dagspass i början om du är ovan

Ta pauser och vila regelbundet, och drick mycket vatten

Klä inte på dig för mycket, lager på lager och reservplagg är bäst

Ha alltid underkläder i ull eller syntet, aldrig bomull

Ha rymliga kängor och dubbla strumpor (ett par tunna som andas, ett par i ull)

Satsa mest pengar på kängor, skaljacka och ryggsäck

Packa så lätt som möjligt utan att tumma på det viktiga