Inrikes.

2018-07-27 16:00
Alternativ för Sverige, torgmöte på Donners plats i Visby på lördagen under Almedalsveckan. Bild: Henrik Montgomery/TT
Alternativ för Sverige, torgmöte på Donners plats i Visby på lördagen under Almedalsveckan.
Puffetikett
Dagens ETC

”Dags att åka hem”-broschyr delas ut av Alternativ för Sverige

Dags att åka hem. Och så en svensk flagga. Det är budskapet på de broschyrer som partiet Alternativ för Sverige har delat ut till hushåll runt om i landet.

Statsvetaren Carl Melin är en av dem som fått hem en i brevlådan och han menar att gränserna för hur debatten förs har flyttats fram de senaste åren.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På Twitter är det flera som har reagerat på de nya foldrar som Alternativ för Sverige har delat ut de senaste dagarna. På omslaget till informationsbladet finns bilden av ett flygplan som lyfter och texten ”Dags att åka hem”. I broschyren finns sedan en jämförelse mellan Alternativ för Sveriges (AfS) politik och SD:s politik. Budskapet på förstasidan har dock en rasistisk ton som är svår att misstolka.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Broschyren är uppenbarligen till för att skapa uppmärksamhet, och det har de ju lyckats med, säger Carl Melin och hänvisar till reaktionerna på framför allt Twitter.

AfS:s partiprogram sammanfattas i broschyren under parollen ”Vi tar sunt förnuft till riksdagen!” blandat med bilder som kan uppfattas som typiskt svenska.

– Den innehåller bilder av hur Sverige en gång har varit, med små lintottar och gamla bilder, säger Carl Melin.

Hänvisar till lagen

Det är oklart om det är AfS själva eller posten som har levererat informationsbladen. På Postnords presstjänst, vet de inte om posten har varit inblandad i distributionen, men svarar att de behandlar alla kunder lika så länge de inte bryter mot lagen.

– Åsikterna får stå för avsändaren, säger deras presskontakt.

Hårdare klimat

På Twitter utrycker däremot många bestörtning över det budskap som informationsbladet förmedlar. Eva, @daggskimmer, trodde först att det hade gått ut till personer med icke-svenska namn. Så var det dock inte, eftersom även andra har fått hem den. Agnes Wold länkar till en bild på broschyren och skriver vidrigt. Linus Larsson skriver : ”Det spelar dessutom SD rakt i händerna eftersom de kan uppfattas som mindre extrema.” Och Helena Lindsay skriver : ”Men folk går på det. Vi trodde väl aldrig riktigt att SD skulle bli andra största parti? Det är kört. Jag trodde aldrig att det skulle hända i min livstid. Jag hade fel.”

Carl Melin ser broschyren som ett sätt att provocera och locka väljare. Enligt honom har debatt- och åsiktsklimatet hårdnat under en längre period.

– Det är absolut så att gränserna för vad som kan sägas har flyttats, säger han.

Fakta: Alternativ för Sverige

AfS partiledare Gustav Kasselstrand var tidigare ordförande för SD:s ungdomsförbund, men uteslöts senare och startade Alternativ för Sverige.

Partiet driver just den så kallade återvandringen som den viktigaste frågan inför valet.