Inrikes.

2018-03-16 12:14
Bild: Adolfo Diaz

Dagens ETC-gräv nominerat till Guldspaden

Granskningen Nordfrontfilerna som publicerades under hösten i Dagens ETC är nominerad till prestigefulla priset Guldspaden. Det tillkännagavs av Föreningen grävande journalister vid 11-tiden på fredagen. "Våra avslöjanden har fått stort genomslag", säger Eigil Söderin och Anton Borgström.

I en serie artiklar under hösten 2017 avslöjade Dagens ETC att 16 sverigedemokratiska politiker och två folkvalda moderater i hemlighet varit medlemmar och gett ekonomiskt stöd till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. 

Nu tävlar granskningen mot tre andra bidrag om att vinna priset Guldspaden. 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Bakom granskning står Eigil Söderin, grävansvarig på Dagens ETC, och Anton Borgström, redaktör på nyhetsmagasinet ETC.

– Det är såklart fantastiskt kul och en ära att bli nominerad. Dagens ETC har bara funnits i fyra år, så att vår satsning på grävande journalistik redan fått så stort genomslag känns väldigt roligt. Vi är många inblandande som ska dela på äran. Sam Linderoth och Sophie Bordenave Lindborg bidrog med viktig research och Henrik Johansson har redigerat materialet i tidningen, säger Eigil Söderin.

I Nordfrontfilerna avslöjades också en moderatpolitiker som i hemlighet finansierat nazister under 13 års tid och en KD-politiker som beställt propagandamaterial från NMR. Båda två och en SD-politiker lämnade sina politiska uppdrag kort efter publiceringarna. 

– Det känns väldigt kul att vårt grävarbete fått så stort genomslag, säger Anton Borgström. 

– Det var ett väldigt stort material att hantera, så vi fick kombinera olika sätt att arbeta, dels genom databasjournalistik för att sålla och kategorisera all data och dels med traditionellt journalistiskt arbete.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Så gjorde vi granskningen

  • Grävet utgick från tusentals datafiler som läckt ut från Nordiska Motståndsrörelsen som reportrarna analyserat och samkört mot andra datakällor för att avslöja folkvalda politiker som i hemlighet stöttat den nazistiska organisationen.
  • En stor del av arbetet ägnades åt att säkerställa äktheten i uppgifterna genom ett systematiskt researcharbete.
  • Granskningen visade också att Nordea låtit NMR använda sig av deras banktjänster för att sälja nazistpropaganda. När det avslöjades stängde banken organisationens konto och därmed ströps organisationens möjlighet att få in ekonomiskt stöd från sympatisörer eller medlemmar.