Inrikes.

2021-05-04 19:00
  • Protesterna mot skattehöjning har varit omfattande i Colombia.
    Protesterna mot skattehöjning har varit omfattande i Colombia.
  • Iván Duque.
    Iván Duque.
Puffetikett
Dagens ETC

Colombias president backar om höjd skatt – efter dödliga protester

Colombias president Iván Duque drar tillbaka ett lagförslag om höjda skatter efter massiva protester runt om i landet. Flera dödsfall till följd av protesterna har bekräftats.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Mellan 14 och 20 personer uppges ha mist livet under de omfattande protesterna mot ett lagförslag om höjda skatter i Colombia. Tiotusentals gick ut på gatorna under slutet av förra veckan, och flera hundra personer har också skadats, både demonstranter och poliser, enligt nyhetsbyrån TT. Åklagarmyndigheten i landet uppger att 14 dödsfall kopplade till protesterna utreds. Även en polis har dödats, i staden Soacha.

Samtidigt kommer anklagelser från människorättsgrupper om att polisen använt övervåld, och att över 20 personer omkommit.

Välkomnas av fackförbund

På söndagen kom beskedet att de mest kritiserade delarna av lagförslaget, sänkt tröskel för inkomstskatt och höjd moms, dras tillbaka efter dödsfallet och utbrett motstånd från lagstiftare. Samtidigt står president Iván Duque fast vid att en skattereform är nödvändig för att stabilisera landets ekonomi och för att finansiera dess välfärd, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Protesterna började på onsdagen, och fortsatte trots meddelandet om att lagförslaget dras tillbaka även på söndagen.

Landets centralbank varnade på fredagen för konsekvenserna om reformen inte godkänns, medan lagstiftare, fackförbund och människorättsorganisationer välkomnade beskedet att det slopas som en seger.