Inrikes.

2014-04-30 16:47

Centerpartist polisanmäls för zombieattacken

"Får ni syn på ett lite zombieaktigt vänsterpropagandatåg – ta en bild och tagga med #thewalkingred!" Så skrev Centerns ungdomsförbund på Twitter igår kväll. Två jurister polisanmäler nu CUF:s ordförande för uppvigling till förtal, förolämpning och brott mot personuppgiftslagen.

Centerns ungdomsförbund uppmanade i går kväll sina följare att ta bilder på förstamaj-tåg och lägga ut dem på nätet under hashtaggen #thewalkingred – en anspelning på en "zombieaktig" politik:

Nu har juristerna Anela Resic och Erik Mägi polisanmält Hanna Wagenius, ordförande i CUF.

– Hanna Wagenius förstår inte allvaret i att personer som hängs ut med sin politiska ståndpunkt kan utsättas för hot och våld från nazister och högerextrema, skriver Anela Resic i ett pressmeddelande.

– I värsta fall kan kampanjen göra att personer inte vågar demonstrera. Demonstrationsfriheten och integriteten för sin politiska ståndpunkt får aldrig inskränkas.

Redan igår fick CUF-tilltaget skarp kriitk från flera håll – "uthängning", "arbetarförakt" och "åsiktsregistrering" var några av epiteten som användes.

På Twitter fick CUF också svar på tal:

Ludvig Lindblom, webbutvecklare och aktiv vänsterpartist, snickrade snabbt ihop en sajt på temat "Vi är the walking red – och vi är inte till salu" – som pekade direkt till partiets första maj-program.

Under onsdagen backade CUF från sin uppmaning. "Hej! Vi har valt att backa och uppmanar våra medlemmar att inte använda #thewalkingred", skriver förbundet på Twitter.

Centern – Vänstern 0–1, vad det verkar.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter