Inrikes.

2017-03-10 13:00
 • 340 internationella och svenska stor­företag har använt revisionsbyrån PWC:s skatteupplägg. Bild: TT/AP
  340 internationella och svenska stor­företag har använt revisionsbyrån PWC:s skatteupplägg.
 • Visselblåsaren Antoine Deltour samtalar med sina advokater i Luxembourg. Bild: Ato Grosso
  Visselblåsaren Antoine Deltour samtalar med sina advokater i Luxembourg. 
 • Europeiska kommissionens president Jean-Claude Juncker. Bild: Geert Vanden Wijngaert/TT
  Europeiska kommissionens president Jean-Claude Juncker. 
 • Luxemburgs finansminister Pierre Gramegna, till höger, diskuterar EU:s skattepolitik med finansministrarna från Nederländerna och Sverige, Jeroen Dijsselbloem och Magdalena Andersson. Bild: Virginia Mayo/AP/TT
  Luxemburgs finansminister Pierre Gramegna, till höger, diskuterar EU:s skattepolitik med finansministrarna från Nederländerna och Sverige, Jeroen Dijsselbloem och Magdalena Andersson. 
 • Danska Margrethe Vestager är EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor och fick stor uppmärksamhet när hon fick igenom ett krav från EU på att Apple ska betala tillbaka cirka 130 miljarder kronor till Irland. Bild: Virginia Mayo/AP/TT
  Danska Margrethe Vestager är EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor och fick stor uppmärksamhet när hon fick igenom ett krav från EU på att Apple ska betala tillbaka cirka 130 miljarder kronor till Irland.

Business as usual - skatteuppläggen via Luxemburg fortsätter

Genom specialsydda skatteavtal hjälpte Luxemburg hundratals storföretag, däribland flera svenska, till miljardsummor i skatteflykt. I skuggan av skandalen har skatteuppläggen i Luxemburg fortsatt, 172 nya liknande avtal har tecknats och företag har fått utökad rätt att skydda sina hemligheter. Nästa vecka kommer domarna mot visselblåsarna bakom avslöjandet, vilken kan ge en fingervisning om det framtida klimatet för visselblåsare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det var på kvällarna, när Antoine Deltour dröjde sig kvar på kontoret på revisionsjätten Pricewater House Coopers, PWC, trots att han redan hade sagt upp sig, som han upptäckte arkiven. Egentligen var det ingenting som han skulle ha tillgång till, men någonting måste ha brustit i säkerheten. Nu tankade han i hemlighet ned dokument efter dokument med detaljerade skisser av avtal som visar hur revisionsbyrån PWC, tillsammans med myndigheterna i Luxemburg, specialsytt förmånliga skatteavtal åt 340 av världens största företag, bland dem Ikea, Apple och Pepsi. Några av företagen har kommit undan med att betala skatter så låga som på runt en procent på sina vinster i Luxemburg. Företagen har slussat tusentals miljarder kronor genom Luxemburg, och därmed sluppit betala tiotals miljarder kronor i skatter i de länder där de verkat.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Luxemburgs finansminister, Pierre Gramegna, beskrev läckan som den värsta attacken någonsin mot hans land. Avslöjandena kom att kallas Luxleaks eller Luxemburgläckorna.

Flera svenska företag inblandade

På adresserna Avenue Charles de Gaulle 2, Rue Guillame Kroll 5 och J.F. Kennedy Avenue 46a tycks en viss trångboddhet råda. Här är nämligen tusentals företag registrerade på samma lokaler. Luxleaks visar hur företagen, genom så kallade hybridlån, både lånar och lånar ut pengar till sig själva, genom att bygga upp hemliga strukturer med brevlådeföretag: företag som finns till främst för postadressens skull, på en plats där skatten är låg och sekretessen hög.

Eftersom brevlådeföretagen inte går att identifiera, ser det ut som att företagen gör affärer med varandra, när det i själva verket handlar om att föra över pengar inom samma företagsstruktur för att undgå skatter på vinsterna. Sverige är med på topp tio-listan över länder med inblandade företag, förutom Ikea återfinns Tele2, SEB och Swedish Hospital Partners, som ägs av Skanska och den brittiska investeringsfirman Innisfree, och som fick kontraktet för att bygga Nya Karolinska i Solna.

Anklagade för stöld

När PWC skulle inviga sitt palatslika högkvarter på Rue Gerhard Mercator, kom inbjudningarna till pressen aldrig i väg. Antoine Deltour och hans kollega Raphaël Halet hade försett ICIJ, ett globalt nätverk av grävande journalister, med de läckta filerna och uppgifterna publicerades den 6 november 2014. Det var bara några veckor före invigningen.

I juni förra året dömdes visselblåsarna Antoine Deltour och Raphaël Halet av domstolen i Luxemburg till villkorlig fängelsedom och böter för stöld och brott mot storhertigdömets hårda sekretesslagar, samtidigt som den franska journalisten Edouard Perrin, som är medlem i ICIJ och var den första att publicera uppgifterna, frikändes. De båda förra överklagade domen, medan PWC i sin tur överklagade frikännandet av journalisten.

Den danska journalisten Brigitte Alfter har sitt fokus på EU-frågor och är medlem i ICIJ. När jag kontaktar henne har hon just träffat Edouard Perrin i Paris. Hon menar att rättegången kan ge en fingervisning om hur klimatet kommer att vara för både visselblåsare och grävande journalister inom EU i framtiden:

– Rättegången kan bli oerhört viktig om det visar sig att journalister kan bli dömda för att avslöja tveksam företagspraxis. Det kommer alltid att vara en avvägning mellan företagshemligheter och samhällsintresse. Därför är de här sakerna, som exempelvis frågan om bevisbörda avgörande.

Läs vidare på nästa sida: Slutit nya avtal

Det här är LuxLeaks

Luxemburg och revisionsbyrån Price Waterhouse Cooper, PWC, har i hemlighet specialsytt skatteupplägg åt över 340 storföretag som gjort att de sluppit att betala tiotals miljarder i skatter till flera länder inom EU.

Avtalen är inte olagliga enligt Luxemburg lagar men går emot EU:s direktiv.

Amazon, Apple och Pepsi är några av de största företagen. Bland svenska företag som är inblandade återfinns bland andra IKEA, Tele2, SEB och SHP.

För en månad sedan avslöjades att Luxemburg slutit 172 liknande avtal sedan Luxleaks publicerades.

Den 15 mars kommer domarna mot visselblåsarna Antoine Deltour och Raphaël Halet samt journalisten Edouard Perrin, som var först med att publicera uppgifterna.