Inrikes.

2021-02-16 11:50
Bild: Janerik Henriksson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Blågröna svänger om Krys 1177-affär

Det blågröna styret i Region Stockholm ser ut att svänga om nätläkarföretaget Krys lämplighet när det gäller att sköta driften av 1177 Vårdguiden i regionen.

– De vågar inget annat än att säga att de öppnar upp för en annan form av upphandling eller att ta tillbaka driften i egen regi, säger Talla Alkurdi, gruppledare för Socialdemokraterna i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det var Svenska Dagbladet som rapporterade om svängningen i regionstyret i Stockholm som kommunicerades genom en skrivelse med rubriken ”Med anledning av Krys förvärv av Medhelp AB Vårdtjänster”. Skrivelsen presenterades under ett möte i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd och innebär att en ny upphandling av 1177:s telefonrådgivning ska utformas och ett nytt krav läggs till – leverantören ska ha ”en tydlig oberoende ställning”, enligt SvD.

– Vi ska säkerställa att vi även i fortsättningen har en hög medicinsk kvalitet, god tillgänglighet och stort förtroende för tjänsten. Vi ska också måna om att tjänsten står neural mellan olika vårdgivare, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd, i ett pressmeddelande.

Talla Alkurdi ser svängningen som ett positivt betyg till alla som har engagerat sig emot Krys köp av Medhelp och övertagande av 1177 Vårdguidens drift i Stockholm.

– Jag tolkar det som att de blågröna har känt sig väldigt pressade av allt engagemang som stockholmarna har visat mot köpet. Nu vågar de inte säga att de ska ha 1177 privatiserat i regionen för alltid, efter att ha sett motståndet mot deras privatiseringsiver. Det här är en vinst för alla som har engagerat sig, de blågröna har fattat att det här inte är en valvinnare.

Kan vara dimridå

Stockholm är idag den enda av landets 21 regioner där 1177:s telefonrådgivning drivs i privat regi. Det är dock först 2023, när det nuvarande 1177-avtalet löper ut, som de föreslagna förändringarna kan ske. Och vad det nya kravet egentligen betyder är inte helt klarlagt, påpekar Alkurdi.

– De är allt annat än tydliga om vad som kommer att hända efter 2023 – varför inte bara säga att vi vill ta tillbaka driften i egen regi? Det är ju det som stockholmarna vill. Så det finns en del frågor kvar, är det här bara en dimridå för att de sedan ska fortsätta som vanligt efter 2023?

Både Talla Alkurdi och Vänsterpartiet i Stockholm säger att det vill att 1177 Vårdguiden ska tas tillbaka i egen regi så snart som möjligt.

– Vi vill inte se en till upphandlingsrunda. Det är dags för egen regi, vilket alla regioner redan har förutom Stockholm, säger Anna Sehlin (V), oppositionsregionråd, i ett pressmeddelande.