Inrikes.

2020-08-14 10:45
Utbildningsminister Anna Ekström (S) under fredagens presskonferens. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Utbildningsminister Anna Ekström (S) under fredagens presskonferens.
Puffetikett
Dagens ETC

Bibeln, antiken och nationalsången blir kvar – och skoldagar kan bli längre

Antiken får vara kvar. Liksom Bibeln och nationalsången. Regeringen har presenterat den nya läroplanen för skolan. Men för att eleverna ska hinna med allt kan de få längre skoldagar. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Skolverkets försök att rensa bort kurser, som de om antiken i historia och inslagen av psalmer och nationalsången i musik, väckte kraftig debatt. Nu får de vara kvar i den läroplan som regeringen klubbat. Men eftersom nya kurser fylls på i takt med att samhället förändras, Skolverkets ville till exempel slopa antiken för att få plats med efterkrigstiden, så räcker inte elevernas scheman till för allt. Skolverket ska därför utreda hur det ska lösas. 

– Det kan bli aktuellt att man utökar timplanen och helt enkelt lägger in fler timmar, säger Roger Haddad, Liberalernas skolpolitiske talesperson till SR i samband med att nya kursplanen presenterades.

Det betyder alltså att eleverna kan få längre skoldagar när den nya läroplanen börjar gälla efter nästa sommarlov.

Till nyheterna hör också att kraven på avancerade analyser av skönlitterära texter slopas för mellanstadieelever. Kraven på att analysera förskjuts därför till de högre åldarna.

– Med de nya målen blir det större betoning på kunskaper, utan att kraven på eleverna sänks, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) på en pressträff.