Inrikes.

2015-06-10 11:43
Pengar som donerats till hatsajten avpixlat.info har gått till att betala Kent Ekeroths privata skatteskuld.  Bild: Janerik Henriksson/TT
Pengar som donerats till hatsajten avpixlat.info har gått till att betala Kent Ekeroths privata skatteskuld.

Betalar sina privata skulder med Avpixlats pengar

Pengarna som anonyma donatorer har satt över till den Sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroths förening ”för Sverigevänliga intressen” har gått till att betala hans privata skatteskuld på över 100 000 kronor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I måndags kom Skatteverkets besked. Kent Ekeroth får för tredje året i rad kvarskatt och upptaxeras med 241 332 kronor på grund av att han driver hatsajten avpixlat.info. I beslutet framkommer det att Ekeroth bland annat använt donationerna till att betala en personlig skatteskuld på nästan 130 000 kronor. Dessutom har han gjort uttag på ytterligare 171 000 kronor som han inte kan redovisa har gått till sajten.

– Pengarna har tagits ut, men vi har inte sett några underlag som visar att det har gått till avdragsgill verksamhet, säger Pia Karsten, kontorschef på Skatteverket i Malmö.

Var pengarna har tagit vägen vet man inte heller.

– Nej, det vet vi inte och det har vi inte tittat närmare på. Det var Ekeroth som skulle visa underlag och vi ser att det inte har räckt ända fram och inte var verifierbara uttag, fortsätter Pia Karsten.

Vill inte kommentera

Kent Ekeroth själv hälsar genom Sverigedemokraternas pressassistent Christian Krappedal att han inte vill svara på frågorna om var de 171 000 kronorna har gått eller varför han betalar egna skulder med andras pengar. Inte heller presschefen Henrik Vinge har gått att nå för en kommentar. Skatteverket, å andra sidan, är inte nådiga i sina kommentarer kring Ekeroths förklaringar.

”Från bankkontot har bland annat 129 803 kr betalats 2013-07-11 med referenstexten ”Skatt 2011”. Detta belopp överensstämmer med den skatteinbetalning som har bokförts på ditt privata skattekonto 2013-07-13, varpå denna betalning inte kan anses vara en kostnad för Avpixlats verksamhet utan en privat levnadskostnad för dig.”

En kvarts miljon borta

Skatteverket har i sin granskning klarlagt att Kent Ekeroth hade 405 303 kronor på föreningens konto som han inte redovisat 2013. Efter att ha lämnat in kompletterande uppgifter kunde han visa kvitton på 105 000 kronor. Kvar blev alltså 300 303 kronor som försvunnit. På grund av ”avdrag för särskild löneskatt” blev den totala summan som Ekeroth inte skattat för knappt en kvarts miljon.

Förutom summan som Kent Ekeroth nu måste betala tillkommer ett tillägg på 40 procent av skatten för att hans förklaringar inte höll.

– Det är så det fungerar. Man får ett skattetillägg när man lämnar in felaktiga uppgifter, säger Pia Karsten.

Underkänner förklaringen

Samtliga uttag Kent Ekeroth har gjort från kontot under 2013 finns listade i beslutet, och där kan man se att han vid sex tillfällen gått till en bankomat och tre gånger i rad tagit ut maxbeloppet 5 000 kronor. 90 000 kronor kontant som ingen vet var de tog vägen alltså, förutom huvudpersonen själv. Ekeroth uppger att uttagen har gått till kontanta betalningar som rör verksamheten på Avpixlat. Även det underkänner Skatteverket.

”Du utgår från att pengar som lämnats på detta sätt har använts i verksamheten alternativt lämnats vidare till personer knutna till verksamheten, som i sin tur använt pengarna i verksamheten och att detta deklarerats rätt. Detta är ingenting som du har möjlighet att kontrollera.”, skriver Skatteverket.

Kent Ekeroth fick kvarskatt både för 2011 och 2012 också, och för två och ett halvt år sedan sa han till Aftonbladet med anledning av kvarskatten 2012:

– Helt väntat, planerat och godtagbart. Det är för övrigt sista gången det kommer hända eftersom allt nu sker genom en förening jag har bildat.