Inrikes.

2020-02-13 12:05
Karin Rågsjö (V). Bild: Henrik Montgomery/TT / Janerik Henriksson/TT
Karin Rågsjö (V).
Puffetikett
Dagens ETC

Bekräftat: Regeringen uppmanas utvärdera narkotikapolitiken

Regeringen bör tillsätta en utvärdering om den svenska narkotikapolitiken. Det kravet framför socialutskottet till socialminister Lena Hallengren idag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under torsdagens förmiddag enades socialutskottet om en gemensam uppmaning till regeringen att utvärdera den förda narkotikapoltiiken. 

Karin Rågsjö, ledamot i socialutskottet för Vänsterpartiet, beskriver det som en lång och utdragen process.

– Jag är jätteglad idag, för vi har drivit den här frågan länge och känt oss ganska ensamma i det, säger hon till Dagens ETC. 

Syftet med uppmaningen, enligt det dokument som Ekot tagit del av, är att säkerställa att narkotikapolitiken ”är förenlig med kraven på evidensbaserad vård, beprövad erfarenhet och skademinimering”.

Avkriminalisering inte med 

Sedan 1988 är det straffbart att både inneha och bruka narkotika vilket kritiker menar gör att missbrukare avskräcks från att söka hjälp. Enligt Björn Johnson, professor i socialt arbete vid Malmö universitet, är statistiken bristfällig kring hur många som lider av allvarliga narkotikaproblem idag. 

– Det är 20 år sedan man gjorde en ordentlig inventering av allvarliga narkotikaproblem. Därför är det god tid att man gör en sådan utvärdering. Vi är många forskare som efterfrågat det här under en lång tid, säger Björn Johnson. 

I uppmaningen nämns däremot ingenting om att utvärdera avkriminalisering av narkotikabruk eftersom frågan ligger på justitieutskottets bord.

Sverige näst sämst i EU 

Den svenska narkotikapolitiken har varit föremål för en växande kritik det senaste decenniet. Vad som framför allt lyfts fram är de narkotikarelaterade dödsfallen, som skenat i antal. Under 2017 var det 959 dödsfall som kunde kopplas till narkotika, näst flest i hela EU. 

Björn Johnson hoppas att utvärderingen kommer resultera i konkreta åtgärder för att stävja utvecklingen. 

– Det som jag tycker är viktigast är att man får in en samverkan mellan berörda myndigheter, särskilt mellan sjukvården och socialtjänsten. 

Johnson uttrycker dock en skepsis kring hur regeringen kommer svara på uppmaningen. 

– Vi får väl se var det här kommer landa, tillägger han.