Inrikes.

2016-11-07 15:30
Bild: Anders Ahlgren/SvD/TT

Barnmorskan överklagar abortdomen

Barnmorskan Linda Steen vägrade att utföra aborter och stämde landstinget för att inte ge henne jobb. Tingsrätten gav arbetsgivaren rätt. Nu meddelar hennes advokat att hon överklagar domen.

- Väldigt mycket tyder på det.

Barnmorskan Linda Steen ville inte genomföra aborter på grund av sin kristna tro och blev därför nekad jobb på kvinnokliniken i Sörmland.

Då stämde hon landstinget på 80 000 kronor för att ha kränkt hennes samvets- och religionsfrihet. Men Nyköpings tingsrätt nekade hennes skadeståndskrav och dömde henne istället till att betala en miljon kronor till landstinget.

Nu uppger hennes advokat Jörgen Olsson att domen troligtvis kommer att överklagas.

– Väldigt mycket tyder på det. Det är en viktig fråga för henne och hon vill ha en ändring, säger han till Dagens ETC.  

 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Ett liknande fall gick upp förra året i Jönköpings tingsrätt, då en barnmorska blivit av med jobbet för att ha vägrat utföra aborter. Region Jönköping vann fall målet då tingsrätten konstaterade att villkoret att en barnmorska ska kunna utföra aborter är både lämpligt och nödvändigt.

”Mer korrekt”

Även om utfallet i Nyköpings tingsrätt blev till Linda Steens nackdel bedömer hennes advokat ändå att domen är ett steg i rätt riktning.

– Den här domen är mer korrekt än den i Jönköping eftersom den behandlar Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Man börjar inledningsvis med att säga att hennes rättigheter enligt artikel 9 har blivit kränkta. Sen väljer man att tycka att Sverige hade rätt att göra ett undantag, men den bilden delar inte min huvudman, säger Jörgen Olsson.

Enligt konventionens artikel 9 räknas så kallad samvetsfrihet – friheten att följa sin religiösa eller moraliska övertygelse – som en mänsklig rättighet.

Jörgen Olsson bedömer chanserna att lyckas med en överklagan som goda.

– Europakonventionen om mänskliga rättigheter är överordnad svensk lag och vi i Sverige är skyldiga att följa den.

Läs vidare på nästa sida: Samvetsfrihet i vården

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter