Inrikes.

2019-08-13 12:15
Bild: Larry Crowe/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Barnfetma allt vanligare i Stockholm

Fetma och övervikt blir vanligare hos barn i huvudstaden. Mest drabbade är pojkar. Experten vill nu se riktade insatser – innan det är för sent.

Fetma och övervikt hos barn blir vanligare i ett flertal kommuner i Stockholms län. Det visar en sammanställning gjord av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, CES, vid Region Stockholm.

Enligt sammanställningen har en kraftig ökning av övervikt och fetma kunnat påvisas hos pojkar födda 2007 och 2008 i nio av kommunerna i Stockholms län. För flickor födda samma år kan samma utveckling spåras till sju av kommunerna.

Utvecklingen oroar

Enligt CES är utvecklingen oroande och pekar därför på behovet av tidiga, förebyggande insatser, förslagsvis ledda av barnhälsovården och elevhälsan. Enligt Socialstyrelsens riktlinjer ska familjestödsprogram erbjudas barn under tolv år med ohälsosamma levnadsvanor.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Hela hemmet behöver tänka om och vi måste påbörja insatser för barnen i förskolan och barnhälsovården och sedan fortsätta i skolan, när barnen börjar bli tonåringar är det svårt att vända utvecklingen, säger Liselotte Schäfer Elinder till Dagens Nyheter.

Sammanställningen visar att det finns ett samband mellan förekomst av fetma och övervikt och andelen invånare med kort utbildning, ett samband som konstaterats i tidigare studier där man sett att övervikt och fetma är dubbelt så vanligt bland familjer med kort utbildning.

Riktade insatser krävs

Ännu ett samband som sammanställningen pekar på är att fysisk aktivitet visserligen är vanligare bland barn från familjer med kort utbildning och utomnordisk bakgrund, men att samma barn har ett högre intag  av ohälsosamma livsmedel jämfört med barn med föräldrar med längre utbildning.

– Vi måste göra riktade insatser i kommuner med hög förekomst av övervikt och fetma. Det handlar i hög grad om maten och matvanor, om barn som får i sig socker i för stor utsträckning – och energitäta produkter som glass och andra processade livsmedel, säger Liselotte Schäfer Elinder.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fördubbling

De senaste 30 åren har förekomsten av övervikt fördubblats bland barn i Sverige. Under samma period har förekomsten av fetma fyrdubblats.