Inrikes.

2017-10-04 20:34
Ann Isaksson, verksamhetschef på Alla kvinnors hus. Bild: Claudio Bresciani/TT
Ann Isaksson, verksamhetschef på Alla kvinnors hus.

”Barn som bevittnat våld behöver trygg förskolemiljö”

Barnens pedagogiska utveckling kan inte tillåtas stanna av för att de vistas på ett skyddat boende med sin mamma. Därför har Alla kvinnors hus i Stockholm inrättat en egen förskoleverksamhet.

 och som därför har särskilda behov”, säger Ann Isaksson, verksamhetschef på Alla kvinnors hus.     

 

På Alla kvinnors hus i Stockholm finns en egen förskola för de barn som bor på det skyddade boendet tillsammans med sin mamma. Detta eftersom kvinnojouren vill erbjuda barnen en så normal vardag som möjligt.

– Kommunen skulle möjligen betala för de barn som är från Stockholm, men är inte så benägen att betala förskoleplats för ett barn från exempelvis Malmö. Därför har vi löst finansieringen på annat sätt. För oss spelar det ingen roll var barnen kommer ifrån, säger Ann Isaksson.    


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Traumat finns kvar

Men att Alla kvinnors hus har inrättat en egen förskola för dessa barn är inte enbart en konsekvens av att kommunen ogärna står för kostnaden.

– I praktiken är det mer komplext än så. De här barnen har samtliga särskilda behov, efter att de antingen själva har utsatts för, eller har bevittnat grovt våld. De är traumatiserade och fungerar inte så väl i en vanlig förskola, säger Ann Isaksson.      

Till följd av det trauma de upplevt är de antingen tysta och inåtvända eller utåtagerande och stökiga, menar hon.

– Därför behövs mindre barngrupper och personal med specialkunskaper. De här barnen ska naturligtvis ha rätt till pedagogisk utveckling precis som alla andra, säger Ann Isaksson.

Utveckling i trygg miljö

När barnen får rätt stimulans i en trygg miljö går utvecklingen snabbt framåt, konstaterar hon.

– Såväl den språkliga som den sociala utvecklingen för de här barnen märks redan efter någon månad. Det är väldigt glädjande att se, säger Ann Isaksson.