Med nästan 300 000 bekräftade fall av covid-19 är Spanien ett av de länder i världen där smittspridningen har gått snabbast. När Carlos III-institutet i Madrid genomförde en omfattande studie på 90 000 spanjorer för att mäta om de utvecklat antikroppar mot viruset var förhoppningen därmed att man skulle få se en långtgående immunitet.
I den bemärkelsen var resultaten en besvikelse. Enligt de preliminära svaren hade endast fem procent av befolkningen utvecklat antikroppar mot covid-19. I Madrid låg andelen på 11,3 procent. Siffrorna ligger i linje med andra studier som gjorts i bland annat Belgien och Nederländerna.
Expert: "Inte bra för Sverige”
När Tove Fall, epidemilog vid Uppsala Universitet, intervjuades i SVT:s Aktuell under onsdagskvällen flaggade hon för att den nya studien kan medföra att Sveriges strategi med relativt generösa restriktioner kan behöva omprövas.
– Det är inte bra nyheter för Sverige. Spanien är ett av de värst drabbade länderna i världen och att de ligger på så pass låga andelar av personer som uppskattas infekterade är inte bra, sa Tove Fall i Aktuellt och gissade att de svenska sifforna borde se liknande ut, eller vara något lägre än, de spanska.
Jan Albert, professor i klinisk mikrobiologi vid Karolinska universitetssjukhuset, menar dock att det är för tidigt för att dra för stora växlar av den spanska studien.
– Det finns många saker jag skulle vilja se detaljer kring, bland annat hur det ser ut i olika delar av Spanien och vilka antikroppstest man har använt, säger han till Dagens ETC.
Svensk studie på väg
Jan Albert vill inte uttala sig om huruvida resultaten bör leda till några direkta förändringar i Sveriges hantering av pandemin.
– Jag vågar inte svara på vad Folkhälsomyndigheten kommer tänka om det här. Men stämmer det att endast några procent utvecklat antikroppar så är det ett problem för alla länder, även de med låg smittspridning.
När ska en liknande studie göras i Sverige?
– Folkhälsomyndigheten håller på med det just nu. Delsvar ska komma om en vecka eller två.