Inrikes.

2021-04-28 13:56
Bild: Henrik Montgomery/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Attendo anklagas för att ha ljugit om coronavård

Anställda och anhöriga anklagar Attendo för att ha ljugit om vården  under coronapandemin på ett av företagets äldreboenden.

– Man har misslyckats totalt med att skydda mina föräldrar, säger Mia Grane, som förlorade båda sina föräldrar i covid-19, till Sveriges Radio.

Våren 2020 kom coronasmittan in på fem av de elva avdelningarna på äldreboendet Sabbatsbergsbyn i Stockholm och flera personer dog. I en ny P1-dokumentär anklagar anställda och anhöriga Attendo, som driver boendet, för att ha ljugit om vården.

Mia Granes båda föräldrar bodde på boendet. Efter att hennes pappa insjuknat fick hon mejl från Attendo där det stod att man satt in så kallad kohortvård, vilket innebär att sjuka och friska hålls isär, och att personal som jobbar med friska inte jobbar med sjuka. Men från personalen fick hon höra att det inte stämde. Personalbrist gjorde det omöjligt.

Flera i personalen säger till Sveriges Radio att man inte hade kohortvård.

– Det är en rak lögn, säger vårdbiträdet Stine Christophersen till Sveriges Radio.

Kohortvård ska enligt Socialstyrelsen sättas in vid misstänkt covid-19 och Stockholms stads beredskapsplan står det att man ska bedriva kohortvård.

Men i en hemlig inspelning från ett personalmöte hösten 2020, inför andra vågen av corona, säger dåvarande verksamhetschef Petra Lindhe att man inte kommer att jobba med kohortvård. "Det går inte vid demenssjukdom. Den enda gången det skulle funka är om man är i rullstol och ligger i sängen".

Petra Lindhe säger till Sveriges Radio att hon borde ha sagt att man inte kommer att jobba med kohortvård "i dess strikta bemärkelse".

– Det var hela tiden vår målsättning att jobba så men i enskilda fall har det inte blivit så med anledning av den målgrupp vi arbetat med.