Inrikes.

2021-07-15 15:45
Bild: Fredrik Sandberg/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Apotea stäms på hundratusentals kronor av facket

E-handelsjätten Apotea har inte betalat ut tillräcklig OB-ersättning till anställda. Nu stämmer fackförbundet Unionen bolaget på hundratusentals kronor, rapporterar Dagens Industri. 

• Läs också: Så övervakar och straffar Apoteas vd anställda

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Läs också: Så övervakar och straffar Apoteas vd anställda: "Han blir ursinnig"

En uppmärksammad granskning av Dagens ETC i höstas visade på stora arbetsmiljöbrister på Apotea. Instängda arbetare, kameraövervakning, sexuella trakasserier och kollektiva bestraffningar var bara några av de missförhållandena som uppdagades. Nu rapporterar Di att Unionen lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen då tolv anställda inte fått tillräcklig OB-ersättning. 

Apoteas vd Pär Svärdson säger till Di att det rör sig det som om några anställda som har varit tjänstlediga från sina fasta anställningar och samtidigt jobbat extra på helgerna. 

”De har haft samma ersättning som de som jobbar på helgen. Enligt vår personalavdelning har vi gjort helt rätt, men det tycker inte Unionen”, säger han enligt Di. 

Unionen och arbetsgivarorganisationen Almega ska ha förhandlat om frågan under våren utan att komma överens.

”Det vore bra om domstolen tittar på det här och avgör vem som har gjort rätt och vem som har gjort fel”, säger Pär Svärdson enligt Di. 

”Ingen vet vad som är rätt”

På frågan om Apotea nu kommer ändra några rutiner på företaget för att säkerställa att de anställda får rätt ersättning svarar Pär Svärdson att man redan gjort det i samråd med facket. 

”Vi är överens om den nya modellen, men blev aldrig överens om den gamla. Jag tror inte att någon vet vad som är rätt. Det är en komplex och olycklig situation. Vi borde ha gjort om det här tidigare”, säger han. 

Det är inte första gången som Apotea får sona för bolagets bristande arbetsmiljö. Arbetsmiljöverket beslutade nyligen om ett föreläggande med vite på 50 000 kronor riktat mot Apotea.

Myndigheten krävde bland annat att bolaget ska utbilda personal för att minimera ergonomiska risker vid arbetet på ett av bolagets lager.