Mat & dryck.

2021-03-25 16:05
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Äntligen dags för balkongodling

Nu fylls dagarna av allt fler soltimmar, och för oss som längtar efter en grönskande balkong full av ätbara växter till sommaren är det hög tid att komma igång. Många växter måste förodlas inomhus, och nu i slutet på mars är det hög tid att lägga fröna i fuktig såjord på en varm plats. Så här maxar du årets balkongskörd – även om du inte hann börja i januari.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Så för mycket

Bild: Shutterstock

Exakt när det är dags att så beror på var i landet du bor och vilka förutsättningar du har, men följ anvisningarna på fröpåsen, och så mer än du behöver. Genom att blanda sorter och så extra säkrar du ett lyckat resultat även om något inte tar sig, och utrymmet att testa blir större. Så även några säkra kort, som gula ärtor som överlever det mesta.

Ätbara blommor, sallat och kryddväxter

Krasse. Bild: Shutterstock
Krasse.

Krasse, gurkört, pensé, ringblommor, tusensköna, kamomill, förgätmigej och lavendel. Det finns många blommande växter som trivs i kruka och kan ge färg till din balkong. Romersk kamomill ger vackra blommor som du enkelt kan torka och göra gott te på. Även citronmeliss, timjan, mynta och tagetes är örter som trivs i kruka och passar till te. Kombinerat med kryddväxter och sallat som kan skördas om och om igen under sommaren kan du maximera myskänslan på balkongen samtidigt som du får vackert och smakrikt på tallriken.

Djupa krukor och höjd

Bild: Shutterstock

Med större kärl är det möjligt att även odla potatis, morötter, lök och tomat, eller varför inte vinbär eller bönor. Även gurka, aubergine, squash och pumpa trivs på en solig balkong om de har tillräckligt med jord, och genom att välja sådana växter, som klättrar eller slingrar sig, går det att maximera genom att bygga på höjden. Gurkor, tomater, störbönor och höga ärtor sträcker sig uppåt, gärna längs en spaljé eller pinnar, medan pumpa och squash kan placeras så att frukterna kan ligga på en hylla eller trappa.

Busk- och körsbärstomater klarar sig bättre på balkong än större sorter, och även mindre gurksorter har större chans att klara sig.

Jord och näring

Solljus. Bild: Shutterstock
Solljus.

Det viktigaste vid balkongodling är att ha tillräckligt stora krukor och därmed tillräckligt med jord, för att få ordentliga plantor. Det behöver däremot inte vara någon särskild jord, men gärna ekologiskt och naturgödslat om du vill äta det du odlar. Använd kärl med hål i botten och ställ dem på fat. Se till att ha god dränering och vattna varje dag. Om du åker bort, knuffa in växterna i skuggan och sätt uppochnervända flaskor i jorden för självvattning.

För att få stora, välmående plantor krävs rikligt med gödsel. Om du inte vill köpa gödsel så använd gräsklipp eller blanda kiss som är rikt på kväve med vatten som näring.

För att lyckas med odlingen krävs sol. Söderläge är bäst, men även väst- och östläge går bra. Vätter balkongen norrut kan det vara svårt, men bladgrönsaker, vissa kryddväxter och kål kan gå bra.

Köpa plantor

Bild: Shutterstock

För den som inte vill fröså och driva upp plantorna finns förstås alternativet att köpa småplantor. För chili, tomat och gurka kan det vara en fördel och kryddväxter kan köpas i mataffären. Det härligaste med att odla är att se plantorna växa, och det är förstås alltid bättre att köpa plantor än att inte odla.