Inrikes.

2017-12-07 16:18
BILD: 	Pontus Lundahl/TT

Anställde fler – drog ner kostnaderna

Sjukfrånvaron var uppe i 20 procent på äldreboendet Persgården i Hofors när det bestämdes att man skulle satsa på att anställa fler.

Resultatet: Minskade personalkostnader med en halv miljon.

Med hjälp av statliga extrapengar som satsas på äldrevården kunde äldreboendet Persgården under två års tid anställa tio personer utöver grundbemanningen. Metoden som använts benämns ”Bemanna rätt” och har på sikt förbättrat hälsan hos de anställda – vilket alltså inneburit att personalkostnaderna har minskat med en halv miljon kronor.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Inom ramarna för projektet utgick äldreboendet från hur många fast anställda som skulle motsvara de faktiska kostnaderna för sjukfrånvaro, vikarier och övertid som de har dragits med.

– Det är en ekonomisk vinst eftersom kostnaderna för sjukfrånvaron försvunnit. Personalen mår också bättre och har bättre förutsättningar samtidigt som kvaliteten för de gamla blivit bättre, säger Persgårdens enhetschef Heidi Bergström till Kommunalarbetaren.

Halverad styrka

Vid projektets början var personalstyrkan på vissa avdelningar reducerad till hälften på grund av långtidssjukskrivningar. Nu är ingen av personalen långtidssjukskriven längre och sjukfrånvaron har totalt minskat från 20 till 4–5 procent.

De anställda på Persgården har tillsammans med Kommunal under lång tid legat på politikerna om att höja grundbemanningen, vilket slutligen ledde till att de fick ta del av de statliga pengarna och dra igång projektet.

Inte permanent lösning

Men att grundbemanningen i sig, och hur den beräknas, inte har ändrats trots projektets framgång är många av de anställda kritiska till.

Under de senaste månaderna har den extra personalen gått utöver grundbemanningen som minst åtta dagar och som mest 29 dagar.

Projektet fortsätter även under 2018 – men efter det är det stopp för bidragen. Enhetschefen Heidi Bergström hoppas ändå på det bästa.

– Jag ser att det här måste fortsätta eftersom prislappen blir densamma. Kostnaden har vi i vilket fall som helst och nu är det upp till politikerna om vi ska lägga en budget på låtsas eller på riktigt. Men hittills har politikerna varit positiva och engagerade så jag tror på en fortsättning, säger hon till Kommunalarbetaren.

10 projektanställda

Persgården har i dag 50 anställda fördelade på tre avdelningar, två är särskilt boende plus en korttidsavdelning. 10 personer är anställda tack vare projektet som pågår 2016–2018.

Alla delar av äldreomsorgen i Hofors gör satsningar utifrån det statliga tillskottet, men i mindre skala än på Persgården.