Hoppa till innehållet

Intervjun

Annika Östberg: ”Hoppas svenskar börjar säga ifrån”

”Det är svårt för mig att ta till mig allt jag blivit given, men jag har så smått börjat ge mig själv rätt till glädje och, ja, rätt till livet i frihet. Men ibland är  det jättesvårt. Jag har träffat så många som varit värda friheten men aldrig fick den”
”Det är svårt för mig att ta till mig allt jag blivit given, men jag har så smått börjat ge mig själv rätt till glädje och, ja, rätt till livet i frihet. Men ibland är det jättesvårt. Jag har träffat så många som varit värda friheten men aldrig fick den” Bild: Bild: Carlos Zaya

Dagens ETC

Hon är lycklig över att vara hemma, men inser att det Sverige hon kom tillbaka till är ett helt annat än det hon lämnade. "Det finns en 'sköt dig själv'-anda där man trampar på andra för att ta sig uppåt. Jag är ledsen att Sverige är så angeläget att bli amerikaniserat", säger hon.

Det finns de som säger att hon borde unna sig att glömma det som har varit, dra sig tillbaka hemma i stugan i Hälsingland och leva svenssonliv.
   – Men jag varken vill eller kan glömma. Vilka 28 år av ditt liv skulle du kunna sudda ut? frågar Annika Östberg, som efter tre år i frihet fortfarande stannar upp i förundran över saker hon ser – varje dag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln