Inrikes.

2014-07-01 22:57
Anders Ferbe, ordförande IF Metall är bara en av alla Anders i Almedalen.  Foto: Denny Lorentzen
Anders Ferbe, ordförande IF Metall är bara en av alla Anders i Almedalen.

Anders vanligast i Almedalen

Anders är vanligast i i börsbolagens ledningsgrupper. Anders är vanligast i bolagens styrelser. Och nu är Anders också vanligast i Almedalen. 
Totalt 331 Andersar deltar i seminarier och föreläsningar och det handlar om allt från finansministrar, ledarskribenter och fackpampar. Anders är helt enkelt en väldigt mäktig man. 

 

Det är kommunikationsföretaget Intellecta som har gått igenom alla namn på dem som deltar i Almedalens tusentalt olika evenemang och som har vaskat fram vinnaren. Anders är det vanligaste namnet på dem som deltar. Anders pratar och pratar om skatter, välfärd, energi och jobb. 

– Det är helt bisarrt, säger Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright som arbetar för fler kvinnor på ledande positioner. 

Men det är knappast en slump att Anders är vanligast i Almedalen. För Allbrights årliga rapport över hur det ser ut med jämställdheten i de svenska börsbolagen visar att Anders också är vanligast i bolagens ledningsgrupper och styrelser. De är dessutom väldigt vanliga i valberedningarna. 

– Anders kommer att dominera näringslivet en lång tid framöver, säger Amanda Lundetag. 

Anders har förstås gott sällskap av en rad andra män där på toppen. Peter, Johan, Per, Magnus och Lars. Först på 17:e plats på listan över de vanligaste namnen i börsbolagens ledningsgrupper kommer ett kvinnonamn, en delad plats för Anna och Maria. En plats som de dessutom får dela med Stefan. Och männen bakom de tio vanligaste namnen är tillsammans fler än det totala antalet kvinnor i ledningsgrupperna. 384 mot 327. 

När den ekonomiska eliten nu ska umgås med den politiska eliten i Almedalen så blir det alltså en hel del av Anders. En av dem är Anders Ferbe, ordförande i fackförbundet IF Metall med 350 000 medlemmar. 

– Ja, det bekräftar ju att Anders är ett av de vanligaste namnen bland de som är i min ålder, alltså bland dem som är födda på 50-talet. Det bekräftar ju också att det är just vi som sitter i toppen av flera organisationer just nu, vilket i sig i grunden är orimligt eftersom hälften av befolkningen är kvinnor, säger han till Dagens ETC. 

Män väljer män

Att han har makt i sin nuvarande position som ledare i ett av Sveriges största fackförbund, det håller han med utan omsvep. Men att en del av förklaringen till att han har fått den maktpositionen skulle vara just hans namn, kön och ålder, det har han svårare att hålla med om. 

– Jag har inte tänkt så. Jag har funnits länge i den här organisationen. Men i en mansdominerad organisation så är det klart att det lätt blir så att man väljer den som är lik en själv. Det är alltså lättare att en man väljs till ledare än en kvinna. 

Men senast om två kongressperioder ska en kvinna kunna väljas till ordförande för IF Metall. Det säger Anders Ferme. Och det är verkligen på tiden att det blir fler kvinnor på toppen, tycker Amanda Lundeteg på Allbright. 

– Det är dags att bryta Anders-kretsloppet där Anders väljer Anders som väljer Anders. Det är dags att börja ersätta mediokra män med mer kvalificerade kvinnor. Det är dags för jämställdhet. 

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Några Anders i Almedalen

* Anders Borg (M), finansminister

* Anders Danielsson, generaldirektör Migrationsverket

* Anders Ygeman (S), ordförande i riksdagens trafikutskott

* Anders Wallner (MP), partisekreterare

* Anders Lindberg, ledarskribent Aftonbladet

* Anders Gustafsson, vd Volvo Personbilar

* Anders Philblad, programledare TV4

* Anders W Jonsson (C), vice ordförande 

* Anders Sundström, styrelseordförande Folksam Liv