Hoppa till innehållet

Dagens ETC granskar

Amnesty: Det väcker väldigt många frågor

Tidigare i våras varnade Säpochefen Klas Friberg paradoxalt nog själv  för auktoritära staters jakt på regimkritiker i Sverige.
Tidigare i våras varnade Säpochefen Klas Friberg paradoxalt nog själv för auktoritära staters jakt på regimkritiker i Sverige. Bild: Bild: Erik Simander/TT

Dagens ETC.

Rättssäkerheten brister när Säpo och Migrationsverket går i armkrok och stämplar kurder som säkerhetshot. Utvisningsbesluten som kurderna sedan drabbas av saknar tidigare juridisk motsvarighet. Nu reagerar både Amnesty och flera riksdagsledamöter på jakten på kurder som är kritiska mot Turkiets president.

Dagens ETC berättade igår om kurderna Rozerin och Kawa, ett gift par i Uppsala. Rozerin är svensk medborgare och arbetar som statstjänsteman. Kawa bor i Sverige sedan 2017 och har just tagit svensk ingenjörsexamen. De har en treårig son och väntar en ny bebis. Men Säpo har stämplat Rozerin som ett hot mot rikets säkerhet, varpå Migrationsverket beslutat att Kawa ska utvisas till Turkiet, eftersom hans närvaro i Sverige anses stärka Rozerins hotbild.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser