Hoppa till innehållet

Inrikes

Allt fler vobbar – många mot sin vilja

Drygt fyra av tio vobbar ofta eller alltid när deras barn är sjukt, men 70 procent av de som gör det önskar att det inte behövdes.
Drygt fyra av tio vobbar ofta eller alltid när deras barn är sjukt, men 70 procent av de som gör det önskar att det inte behövdes. Bild: Bild Gorm Kallestad/SCANPIX NORGE/TT

Dagens ETC.

Istället för att ta ut vård av sjukt barn och vara hemma från jobbet känner sig allt fler tjänstemän tvingade att vobba. Det visar fackförbundet Unionens årliga undersökning. – Den tydligaste trenden är att det är fler och fler som vobbar istället för att vabba, men också att det är en klar ökning av andelen som helst skulle vilja slippa vobba, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef för Unionen.

Undersökningen har genomförts av opinionsundersökningsinstitutet Novus, på uppdrag av Unionen för sjätte året i rad. Under perioden november till december fick 1 560 tjänstemän i privat sektor med yngre barn svara på frågor om hur de upplever arbetslivet utifrån ett föräldraperspektiv. Mer specifikt ville fackförbundet ha svar på frågor som rör vobbning, det vill säga när man arbetar under tiden man är hemma med sjukt barn utan ersättning från Försäkringskassan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser