Hoppa till innehållet

Inrikes

Allt fler timvikarier i äldreomsorgen – då sänker Lidingö skatten

”Allt bygger på principen: ”Du får hitta tid”. Fast det inte går. Därför flyr alla tillsvidareanställda, om de inte blir sjukskrivna, och med dem all erfarenhet”, säger Lindha Hjertén, undersköterska i hemtjänsten på Lidingö.
”Allt bygger på principen: ”Du får hitta tid”. Fast det inte går. Därför flyr alla tillsvidareanställda, om de inte blir sjukskrivna, och med dem all erfarenhet”, säger Lindha Hjertén, undersköterska i hemtjänsten på Lidingö. Bild: Jörgen Lund

Dagens ETC.

För ett år sedan kom coronakommissionen med sylvass kritik mot landets kommuner och slog fast att den höga andelen timvikarier i äldreomsorgen hade lett till ökad smittspridning. Trots det ökar andelen timvikarier i flera kommuner. Som i Lidingö där skatten nu samtidigt sänks trots resursbristen. ”Allt handlar om att spara in pengar”, säger undersköterskan Lindha Hjertén som får allt färre fast anställda kollegor.

Ett år har gått sedan coronakommissionen kom fram till att Sverige misslyckats med att skydda sina äldre under pandemin. Den höga andelen timanställda vikarier inom äldreomsorgen pekades ut som en av huvudorsakerna. Kommissionen menade att den bristande kontinuiteten i vilken personal som besöker de äldre skapar en ökad risk för smittspridning. Arbetsgivarna inom äldreomsorgen måste därför ”kraftigt minska andelen personal med timanställning”, skrev kommissionen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt hela sommaren

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser