Hoppa till innehållet

Inrikes

Allt färre blinda får ledsagarservice

”Socialtjänsten, som jag får min ledsagarservice av, gjorde ett hembesök och såg att jag hade en träningscykel. Då tyckte de att jag kunde motionera på den i stället för att komma ut och röra på mig”, säger Urban Fernquist, som är helt blind sedan 2003.
”Socialtjänsten, som jag får min ledsagarservice av, gjorde ett hembesök och såg att jag hade en träningscykel. Då tyckte de att jag kunde motionera på den i stället för att komma ut och röra på mig”, säger Urban Fernquist, som är helt blind sedan 2003. Bild: Jörgen Lund

Dagens ETC.

Allt fler blinda och gravt synskadade nekas ledsagarservice enligt LSS, en insats som har införts för att de ska kunna leva ett så normalt liv som möjligt. På tio år har antalet beviljade ärenden sjunkit med 60 procent.

– Man undrar hur lätt de här handläggarna, som sitter med mitt liv i sina händer, tror det är att vara blind, säger Urban Fernquist från Stockholm.

Ledsagarservice är en insats som har införts för att blinda och gravt synskadade ska kunna röra sig fritt i samhället och ingår i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Men Socialstyrelsens statistik visar att antalet blinda och gravt synskadade som beviljas ledsagarservice enligt LSS har fallit dramatiskt de senaste åren. 2010 fick 2 484 personer i Sverige ledsagarservice, 2020 var antalet nere på 970. Många blinda och gravt synskadade hänvisas därmed till vänner och bekanta om de ska kunna lämna isolationen i sitt eget hem. Enligt Synskadades riksförbund (SRF) ringer medlemmar i förtvivlan efter att de fått avslag på sina ansökningar. Den dramatiska ökningen av avslag förklarar förbundets ordförande Niklas Mattson kort och gott: ”ekonomiska besparingskrav ute i kommunerna”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt hela hösten

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser