Hoppa till innehållet

Inrikes

Alla pratar om jobben

Dagens ETC.

Skattesänkningar eller utbildningsplatser? Så ser motsättningen ut i jobbpolitiken inför årets valrörelse. Men är skillnaderna så stora mellan S och M:s jobbpolitik egentligen?

Skattesänkningar eller utbildningsplatser? Så ser motsättningen ut i jobbpolitiken inför årets valrörelse. Men är skillnaderna så stora mellan S och M:s jobbpolitik egentligen? Och kan det finnas effektiva lösningar som inget av partierna egentligen vill ta i?

Jobben har blivit en av valrörelsens riktiga huvudfrågor. För ett par veckor sedan lade Socialdemokraterna fram nya jobbsatsningar i sin skuggbudget och i helgen diskuterade Moderaterna också jobb på arbetsstämman i Norrköping.  Skiljelinjer börjar synas. Medan M vill fortsätta med skattesänkningar och subventionerade jobb för unga fokuserar S på utbildning snarare än praktik.
– Idag är finns det 400 000 arbetslösa, samtidigt som det är mellan 70 000 och 80 000 jobb som inte tillsätts för att arbetsgivare inte hittar personal med rätt kompetens, säger Patrik Björck som sitter i arbetsmarknadsutskottet för Socialdemokraterna.
Partiets svar på problematiken är att som arbetsmarknadsåtgärd erbjuda fler unga utan gymnasieutbildning att läsa in en sådan. Särskilda utbildningsplatser för att matcha arbetsgivares behov ska också startas. Patrik Björck menar att matchningen är avgörande.
– Vi vill att fler ska komma in på arbetsmarknaden och vi har identifierat avsaknaden av en gymnasieutbildning som en av de största anledningarna till att unga blir långtidsarbetslösa.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt hela hösten

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser