Inrikes.

2015-06-16 11:50
”Lusten och förmågan till förälskelse finns ju kvar, den försvinner inte med åldern. Den stora skillnaden, om man jämför med yngre är att kroppen förändras”, säger Caisa som är pensionär och hbtq-aktivist. Bild: Annie Hellquist
”Lusten och förmågan till förälskelse finns ju kvar, den försvinner inte med åldern. Den stora skillnaden, om man jämför med yngre är att kroppen förändras”, säger Caisa som är pensionär och hbtq-aktivist.

Äldre ligger mer och bättre

Äldre har mer sex och är mer nöjda med sina sexliv än tidigare. Men när det gäller att ta plats i offentligheten som sexuella varelser domineras bilden av heterosexuell tvåsamhet.

Caisa, 66, tycker att det är mycket ”gulligull” i mediebilden av äldres sexualitet.

– Efter 55 ska man inte hålla på med perversioner som BDSM, säger hon leende.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

”Jag är den långa rödhåriga med en Dyke Hard-tröja” skriver Caisa i ett mejl dagen innan vi ska ses för att prata om sex efter pensionsåldern.

En avhandling från Sahlgrenska, som utkom tidigare i år, visar att både män och kvinnor över 70 har mer och bättre sex än tidigare. Berättelser om njutning och lust bland äldre människor har också fått mer utrymme i medierna, även om normen fortfarande är yngre kroppar. Tidningen Veteranen inrättade 2011 en sexspalt, där terapeuten Marianne Göthberg och en barnmorska svarar på frågor om sex. I spalten ställs frågor om sexställningar när man har ledbesvär, var man hittar massagestavar och hur slidan påverkas av att operera bort livmodern. Men många frågor är desamma som syns i sexspalter för alla åldrar. Hur väcker man sin partners lust, hur ska man göra om man endast får orgasm ensam och inte med sin partner och så vidare. Det berättar Marianne Göthberg.

– Lusten och förmågan till förälskelse finns ju kvar, den försvinner inte med åldern. Den stora skillnaden, om man jämför med yngre, är att kroppen förändras. Men det kan också finnas en del tabun kring sex, från både anhöriga, vårdpersonal och seniorerna själva, säger hon till Dagens ETC.

Upptäcker nya saker med kroppen

Caisa är 66 år, pensionär och hbtq-aktivist som skriver lesbiska BDSM-noveller. Hon möter upp i Tantolunden klädd i korta jeansshorts med regnbågsfärgade revärer och mycket riktigt i en t-shirt från den normbrytande kultfilmen Dyke Hard. I öronen hänger silverörhängen formade som handklovar.

Hon är en lesbisk transkvinna, inte opererad, och just nu singel. Den mest påtagliga fysiska förändringen gällande sex och åldrande har för henne varit att det blivit svårare att få stånd.

– Men jag har på senare år upptäckt att jag kan få orgasm utan stånd. Till exempel via brösten. Det upptäckte jag för ett par år sedan. Det var vid Karlbergskanalen i gryningen. Solen höll på att gå upp, det var så otroligt vackert och jag hade en kvinna vid varje bröst. Plötsligt kom jag av det.

Sexlivet utvecklas

För omkring tio år sedan påbörjade Caisa sin könskorrigering, och hon har svårt att avgöra vad som har med ålder och vad som har med hormoner att göra, men hon berättar att hennes orgasmer har blivit hundra gånger bättre på senare år. Något som har blivit svårare med åldern tycker Caisa är att hitta en partner.

– Speciellt någon i min egen ålder. Även om de har samma intressen så är många inte lika öppna som jag. Jag hade en väldigt icke-dömande uppväxt.

Hon är ganska ensam i sin åldersgrupp i de hbtq-sammanhang hon rör sig och har få vänner i sin egen ålder. Hennes senaste relationer har varit med yngre personer.

– Det kan ju bli en krock. Man har olika kulturella referenser.

Hon beskriver att hon själv blivit tryggare i sin sexualitet med åren och mer öppen för andras olika sexuella smakinriktningar, även om hon alltid varit en öppen person.

– Den sexundervisning vi fick i skolan var väldigt bra. Det var under 60-talet och vi fick lära oss om alla varianter av sexualitet, och även om transpersoner. Min öppenhet kan också komma ur att jag var en del av "avgrundsvänstern" (grupperingar "till vänster om vänstern", reds anm). Då är man ju öppen för allt möjligt. Åtminstone i teorin.

Öppnare attityder

Caisa tycker att samhället har blivit mycket öppnare när det gäller att prata om äldres sexualitet. Men att det ändå finns ett glapp mellan bilden av äldres sexliv och verkligheten.

– Som äldre betraktas man inte som en sexuell varelse på samma sätt. Men det faller ju jag också in i. Jag tänker ju mer på sex om det går förbi en snygg 40-åring, än om det går förbi en parant 70-åring.

Även Marianne Göthberg, tidningen Veteranens terapeut, anser att det pratas mer om äldres sexualitet idag, men att det kan bli bättre.

– Vårdpersonal har en bra chans att öppna upp för sådana frågor. Att öppna upp och välkomna frågor kring sex. Det skulle vara betydelsefullt. Och då inte bara sex med en partner utan också med sig själv, att visa att det är okej att fråga om. Många äldre lever ju inte i tvåsamhet, säger hon.

Caisa hoppas att hon inte blir ensam på ålderns höst utan hittar en partner.

– Jag hoppas att jag vid 80 är pigg som en 65-åring och att jag har en relation igen. One night stands kan ju vara kul, men jag har lite växt ifrån det. Det kunde man hålla på med när man var ung, i 50-årsåldern.

Sex på ålderns höst

• Avhandlingen Epidemiological studies of sexuality in old age visar att tre gånger så många 70-åriga kvinnor är sexuellt aktiva idag om man jämför med 70-talet. Andelen har ökat från 12 till 34 procent. 66 procent av de 70-åriga männen är idag sexuellt aktiva, att jämföra med 47 procent på 70-talet.

• 62 procent av de 70-åriga kvinnorna och 71 procent av de jämnåriga männen känner hög tillfredställelse med sexualiteten. På 70-talet var motsvarande siffra 41 respektive 58 procent.

• 88 procent av männen och 82 procent av kvinnorna tycker att hälsoundersökningar gärna får involvera frågor om sexualitet.

• Studien visar också att även uppemot 100-årsåldern finns sexuella känslor och tankar kvar.