Inrikes.

2021-05-01 09:00
  • Blockaden, som har pågått sedan förra fredagen i Juoksuvaara i Norrbotten, är ett samarbete mellan Fältbiologerna och Skogsupproret. Bild: Press
    Blockaden, som har pågått sedan förra fredagen i Juoksuvaara i Norrbotten, är ett samarbete mellan Fältbiologerna och Skogsupproret.
  • Leo Rudberg, ordförande för Fältbiologerna.
    Leo Rudberg, ordförande för Fältbiologerna.
Puffetikett
Dagens ETC

Aktivister trotsade polis

Sedan förra fredagen har aktivister upprättat en blockad för att stoppa avverkningen av naturskog i Juoksuvaara. Nytillkomna aktivister tog till skidor för att komma förbi polisen under ett dramatiskt händelseförlopp under torsdagen.

– Vi stoppar avverkningarna så länge vi kan, tills Sveaskog och politikerna börjar respektera miljömålen, Parisavtalet, naturskogar och renbetesmarker, säger Leo Rudberg, ordförande för Fältbiologerna till Dagens ETC.

Det statliga skogsföretaget Sveaskog har skövlat värdefulla naturskogar under en längre tid, menar föreningen Fältbiologerna. Denna skövling sker enligt dem ofta på samebyars marker – och sker i strid mot samebyarnas vilja. Nu har Fältbiologerna och andra aktivister därför slutit upp för att stoppa en planerad avverkning.

– För oss handlar det här inte bara om den här avverkningen. Utan det är ett uttryck för kampen för alla hotade naturskogar, säger Leo Rudberg.

Sprang förbi polisen

Sedan förra fredagen har aktivister hållit en blockad i Juoksuvaara i Norrbotten. Blockaden är ett samarbete mellan Fältbiologerna och Skogsupproret, som består av både samiska och icke-samiska aktivister.

Efter några dagars blockad valde Sveaskog att lämna platsen. Men i torsdags var företaget tillbaka – nu med polisen i beredskap. En grupp aktivister som var på väg upp till blockaden i bil ska ha följts av polisen under en längre tid, berättar Leo Rudberg. Just när de var på väg att nå platsen så ska polisen ha blockerat vägen.

– Jag och två andra bestämde oss därför för att dela upp oss och trotsa polisens blockad. En av oss på skidor och två på fots, säger Gustav, medlem i Fältbiologerna i ett pressmeddelande.

”Politikernas är ansvariga”

Aktivisternas blockad segrade för dagen. Skogsmaskinisterna och poliserna ska senare valt att lämna platsen. Aktivisterna som lyckats nå platsen slog därefter upp läger för övernattning. Tanken är att stanna så länge som det behövs, berättar Leo Rudberg.

– Politikerna måste besluta om att stoppa skogsbolagens skövling av värdefull skog i Sápmi och i hela Sverige, säger han.

Även om Sveaskog är den direkta motståndaren under blockaden i Juoksuvaara så är det inte främst dem som aktivisterna vill skicka signaler till, säger Leo Rudberg.

– Sveaskog gör fel, men det största ansvaret ligger på Sveriges politiker.