Dagens ETC granskar.

2021-06-09 09:00
”Jag vet inte vad du definierar svartmäklare som, men visst, det var en mäklare som hittade lägenheter. Och hon skulle ha betalt. Mycket betalt. Hon blåste mig. Jag har inte en aning om hur mycket hon gav vidare”, säger Bertil om Susanna. Bild: TT / Shutterstock
”Jag vet inte vad du definierar svartmäklare som, men visst, det var en mäklare som hittade lägenheter. Och hon skulle ha betalt. Mycket betalt. Hon blåste mig. Jag har inte en aning om hur mycket hon gav vidare”, säger Bertil om Susanna.
Puffetikett
Dagens ETC

Affärsman köpte hyreskontrakt: ”Det ska du skita i!”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hyresförvaltaren: Svårt att bevisa skumma byten

Bertils hyreslägenhet på lyxiga Öster­malm ägs av Nytorget fastigheter. De bestred först Bertils byte med det  berömda yogaparet som bodde där eftersom de ansåg att det var fuffens. Men under förhandlingarna, där yogaparet företräddes av advokaten Måns, drog fastighetsägaren tillbaka och godkände bytet. Per Eriksson, förvaltare på Nytorget fastigheter, berättar:

– Vi fick in ansökan om ett byte som kändes suspekt. Vi avslog och de sökande tog det till Hyresnämnden. Väl i rätten så presenterade de en helt annan historia. Så under förhandlingarna så sa vår advokat att det inte gick vår väg, att de sökande uppenbarligen hade pratat ihop sig där och då. Så på hennes rekommendation godkände vi. Sedan fick vi svart på vitt att vi hade haft rätt då det lyckliga paret visade upp sitt nya hus i en stor artikel i tidningen. Det kändes trist att få bekräftat att det var exakt som vi befarat. Men vi hade gjort vad vi kunde. Nu när vi fått reda på det här, åtalet mot svartmäklarna, har vi skickat uppsägning till Bertil direkt.

Och problemet kvarstår, berättar Per Eriksson.

– Numera är det jättesvårt att som värd spräcka byten som man tror är skumma. Telefonabonnemang, elabonnemang och sådana saker finns inte på samma sätt idag, kopplingar som kan knyta en person till en bostad. Det vi kan ta det på är sociala medier, de bilder som människor lägger upp. Men det är himla svårt att få rätt i hyresnämnden mot någon som går upp under ed, medan jag kanske har ett foto på någons namnlapp på en dörr.