Inrikes.

2017-01-24 09:40
Ellinor Grimmark nekades jobb som barnmorska då hon vägrat genomföra aborter.  FREDRIK PERSSON / TT
Ellinor Grimmark nekades jobb som barnmorska då hon vägrat genomföra aborter.

Abortvägrande barnmorskor får stöd från USA-lobbyister

En amerikansk lobbyorganisation stöttar den småländska barnmorskan som vägrar att genomföra aborter eftersom hon är kristen. Det är en del av en internationell kampanj som försöker påverka aborträtten. 

Barnmorskan Ellinor Grimmark vill inte medverka vid aborter eller sätta in spiraler. Därför nekades hon ett jobb vid Jönköpings landsting. Hon upplevde att hon blivit kränkt på grund av sin tro och stämde regionen. Varken diskrimineringsombudsmannen och tingsrätten i Jönköping har gett henne rätt men idag tog Arbetsdomstolen upp fallet. 

I samband med det avslöjade Ekot att rättsfallet är en del av en internationell kampanj som drivs av den kristna amerikanska lobbyorganisationen Alliance defending freedom (AFD). 

– Det här fallet är ett klassiskt exempel på det lobbyarbete som ADF gör. De har drivit liknande rättsfall i USA ganska länge nu. Det är tydligt att ADF försöker att exportera strategin till Sverige, säger Joshua Wilson som är docent i statsvetenskap vid universitet i Denver, till Ekots reporter. 

Driver även andra fall

Organisationen har en årlig budget på 350 miljoner kronor och stödjer det svenska fallet både juridiskt och ekonomiskt. På deras hemsida kan man donera pengar till fallet och organisationens mål är att driva det hela vägen till Europadomstolen. 

– Huvudsyftet med att stötta sådana här rättsfall är att minska tillgängligheten till abort, och skapa en reva i abortlagstiftningen. ADF är helt emot abort, säger Joshua Wilson till Ekot. 

ADF har även engagerat sig ett ytterligare ett svenskt rättsfall. Även där handlar det om en barnmorska som stämt sitt landsting för att hon nekats en anställning på grund av att hon vägrar medverka vid aborter. 

Alliance defending freedom

Konservativ kristen organisation som menar att rätten till liv ska gälla från befruktningsögonblicket. 
De bedriver lobbyarbete för att ge vårdpersonal rätt att vägra utföra aborter. 
Hittills har de engagerat sig i två svenska rättsfall.