Inrikes.

2017-03-17 09:12
Bild: Stina Stjernkvist/TT

5 rasistskandaler inom polisen

En polis skrev om ”skäggbarn”, en annan sa ”Åk hem arabjävel”. Dagens ETC listar några av de senaste årens skandaler. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

1. ”Slängas ut och förintas” 

I mitten av augusti förra året publicerade Nya Wermlandstidningen en insändare av polisen Marcus Hultvall med rubriken ”Moder Sveas krympande livsutrymme”. Marcus Hultvall förespråkade bland annat dödsstraff: ”De som kommer hit med annat uppsåt skall tvingas till anpassning, lagföras, slängas ut och när så krävs förintas.”

2. Polis skrev om ”skäggbarn”

Göteborgspolisen Patrik Nordgren är känd från Youtube där han sjunger schlager i ett klipp. I juli förra året hamnade han i rejält blåsväder då Nyheter24 och GT publicerade artiklar med skärmdumpar från hans Facebook. Patrik Nordgren skriver bland annat om ”nordafrikanska skäggbarn” och att tjejer som åker svarttaxi får skylla sig själva om de utsätts för brott.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


3. ”Åk hem arabjävel”

I slutet av april förra året ryckte polisen ut till ett asylboende i Emmaboda efter larm om oroligheter. Nobakkht Ahad blev omhändertagen och kördes iväg flera kilometer. När han släpptes av ska en av poliserna ha blivit aggressiv och sagt saker som ”jag ska ge dig stryk” och ”åk hem till ditt eget land din jävla arabjävel”. Nobakkht Ahad lyckades spela in uttalandena med sin mobiltelefon. Åtal väcktes förra veckan mot polismannen för olaga hot och förolämpning. 

4. ”Jag är så jävla trött”

Det var rubriken på Örebropolisen Peter Springares Facebook-inlägg från februari i år. I inlägget gick han hårt åt ortens invandrare, som han menar står för så gott som 100 procent av all brottslighet i kommunen.   

Han skrev bland annat: ”Våra pensionärer går på knäna, skolan är ett enda kaos, sjukvården är ett inferno, polisen har totalhavererat etc etc. Alla vet varför men ingen törs eller vill torgföra anledningen”. 

Samt: ”Länder som representerar veckans alla brott: Irak, Irak, Turkiet, Syrien, Afghanistan, Somalia, Somalia, Syrien igen, Somalia, okänt land, okänt land, Sverige”.  

Efter detta har polisen skärpt reglerna för hur myndighetens datorer får användas.   

5. Röjde etniciteter

I juli avslöjade Peter ”Peppe” Larsson att det lag som omringade och sexuellt ofredade unga tjejer på Gothia Cup var från Nordafrika. På Twitter skrev han att han ”ser ingen anledning till att mörka sanningen vid grova övergrepp”. Efter festivalen Putte i parken i Karlstad förra sommaren gick han ut med att en majoritet av dem som tafsade och begick andra sexuella ofredanden på festivalen var ”ensamkommande” eller ”utländska”. Detta trots att polisledningen i Värmland valt att ta tillbaka sitt kritiserade uttalande om vilka som låg bakom övergreppen.