Lista.

2018-03-13 10:00

4 falska nyheter som fått genomslag

Finns det en koppling mellan vaccin och autism? Har Hillary Clinton lett en internationell barnsexhärva? Och vad hände "i går kväll i Sverige"?

Autism och vaccin

Bild: Christine Olsson/TT

Myten om att det finns en koppling mellan vaccin och autism har varit seglivad. Uppkomsten kan spåras till en vetenskaplig artikel som 1998 publicerades i den ansedda vetenskapliga tidskriften The Lancet.

Artikelns huvudförfattare, Andrew Wakefield, hävdade att det fanns ett samband mellan MPR-vaccin (mot mässling, påssjuka och röda hund) och autism hos barn och lade därmed grunden till en ännu livskraftig antivaccinationsrörelse.

Tolv år senare drog The Lancet tillbaka artikeln och fann bland annat att Andrew Wakefield brutit mot etiska regler i sin forskning. I samma veva blev han även av med sin läkarlicens, men han hävdar än i dag att hans påstående stämde.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Pizzagate

Bild: Jose Luis Magana/AP

2016 spreds nyheten att källaren under pizzarestaurangen Comet Ping Pong, i den amerikanska huvudstaden Washington DC, utgjorde navet i en internationell barnsexhärva – ledd av Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton, som enligt nyheten dessutom skulle ha en förkärlek för minderåriga flickor.

”Avslöjandet” kom mitt under brinnande presidentval och fick bred spridning med hjälp av extremhögersajter som Breitbart och Infowars. Med gevär, pistol och kniv tog sig en man från delstaten North Carolina dit för att befria barnen. Han hittade inga barn. Han hittade inte ens en källare, eftersom Comet Ping Pong inte har någon sådan.

Riktiga konsekvenser

Bild: youtube

Förra året fick en fejknyhet omedelbara och dödliga konsekvenser i delstaten Jharkhand i centrala Indien. På sociala medier hade rykten spridits om att barn kidnappas för människohandel och hundratals människor gick till handling direkt. Två olika mobbar dödade totalt sju oskyldiga män utan att polisen hade möjlighet att ingripa.

Indien har på senare tid plågats av flera liknande incidenter, ibland kopplade till religiösa, men framför allt politiska, konflikter. De organisationer som likt svenska Metros Viralgranskaren försöker komma till botten med fejknyheter och informera allmänheten om dem kämpar motströms mot den stora mängd falska rykten som florerar, rapporterar Al Jazeera.

Last night in Sweden

Bild: Carolyn Kaster/AP

”Vi måste hålla vårt land säkert. Ni ser vad som händer i Tyskland, ni ser vad som hände i går kväll i Sverige”, sade USA:s president Donald Trump i februari förra året under ett tal där han varnade för att ökad migration leder till terrordåd.

Men vad som hade hänt i Sverige kvällen innan var det absolut ingen som visste. På sociala medier spreds snabbt bilder på tomma gator, fredagsmys och bastubad under hashtaggen #lastnightinsweden och i en mindre statsmannalik tweet undrade Carl Bildt vad den amerikanska presidenten hade rökt.

I dag visar dock en snabb sökning på hashtaggen att den nu används för att sprida nygamla falska nyheter om att ökad invandring till Sverige har lett till massvåldtäkter och kriminalitet. I sociala medier verkar det sista ordet aldrig vara sagt, oavsett
sanningshalt.

Läs vidare på nästa sida: 3 tips på källkritik i vardagen

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter