Inrikes.

2019-02-18 14:08
Efter en anmälnan till kommunens visselblåsartjänst om nio stulna iphones undersöker nu Lundbys stadsdel om det faktiskt saknas mobiltelefoner. Foto: Anders Wiklund / TT
Efter en anmälnan till kommunens visselblåsartjänst om nio stulna iphones undersöker nu Lundbys stadsdel om det faktiskt saknas mobiltelefoner.
Puffetikett
Dagens ETC

2,7 miljoner samtal till Vårdguiden öppna på nätet

Sedan 2013 har inspelade samtal till Vårdguiden legat tillgängliga på en oskyddad server skriver tidningen Computer Sweden. Telefonsamtalen har tagits emot av vårdentrepenören Medicall.

Samtalen som sparats ner till ljudfiler på en öppen server har kunnats nå utan lösenord. Det ska enligt Computer Sweden handla om 170 000 timmar av känsliga samtal som legat helt öppet och 57 000 telefonnummer har hittats på servern. Bland annat handlar samtalen om sjukdomar och uppgifter kring mediciner. Ofta har också personnummer uppgets under samtalen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Företaget Medicall är placerat i den thailändska staden Hua Hin och agerar som underleveratör till vårdentrepenören MedHelp som har ett avtal med Vårdguidens huvudman Inera. Det är till MedHelp som samtalen tas emot från vårdregionerna i Stockholm, Södermanland och Värmland. Företagets funktion är att avlasta vårdregionens egna anställda under obekväma tider och tar då emot samtalen i Thailand.

Vd på Medicall, David Nyblom, hävdar i en intervju med Compter Sweden att samtalen inte ligger ute. Men när tidnigens journalist erbjuder att spela upp ett samtal läggs luren på.