Hoppa till innehållet

Inrikes

Billström i turkisk media: ”Sverige kommer kriminalisera terrorflaggor”

Bild: Christine Olsson/TT

Dagens ETC

I juni kommer en skarp lag: då blir det olagligt att ”vifta med” terrorflaggor i Sverige. Det rapporterar Turkiets statliga nyhetsbyrå, och hänvisar till en intervju de gjort med utrikesminister Tobias Billström (M).

Det är Turkiets statliga nyhetsbyrå Anadolu Agency som rapporterar om Sveriges grundlagsändring, som trädde i kraft vid årsskiftet. Man citerar Justitiedepartementet bland annat i att det blir utökade möjligheter att begränsa föreningsfriheten när det gäller terrorism. Det blir möjligt för lagstiftare att införa en bredare kriminalisering av deltagande i en terroristorganisation, och även förbjuda själva organisationen. I slutet hänvisar man dock till en intervju som man gjort med utrikesminister Tobias Billström (M) på plats i Ankara den 23 december. Om att Sverige ska få en ny brottsrubricering.

Nyhetsbyrå Anadolu Agency uppger att Billström säger att man ska presentera ett nytt lagförslag för riksdagen den 7 mars, för att skapa ett ”nytt brott” i brottsbalken.

Att göra reklam och propagera för terroristorganisationer på svensk mark, ska bli kriminellt. Detta inkluderar att använda flaggor kopplade till organisationerna. Det ska bli förbjudet att ”vifta med” dessa flaggor. Den här lagen är tänkt att införas den 1 juni 2023, enligt nyhetsbyrån, som säger sig citera utrikesminister Tobias Billström.

”Deltagandet det kriminella”

I en intervju med svenska nyhetsbyrån TT den 2 januari pratar justitieminister Gunnar Strömmer (M) om ett kommande lagförslag som regeringen ska lägga fram. Det gäller kriminalisering av deltagande i terrororganisationer. 

TT frågar rakt på sak om det ”blir förbjudet att vifta med PKK-flaggor”, den kurdiska organisationen som terrorklassats av EU och som Turkiet ser som sin främsta fiende. 

Gunnar Strömmer svarar att ”det är deltagandet som är det kriminella”. Men en flagga kan spela roll som bevis. Dock kan det även finnas de som viftar med flaggan utan en koppling:

– Det är en viktig distinktion, säger Strömmer till TT.

”Kommer återkomma”

Tobias Billströms pressperson svarar på Dagens ETC:s frågor via mejl:

”Det stämmer att riksdagen ska rösta om en ny lag som kriminaliserar deltagande i terrororganisationer den 7 mars. Den nya lagen förbjuder inte viftande med flaggor, men när lagen ska tillämpas kommer det att krävas olika bevis för att styrka deltagandet i en terrororganisation och där kan en flagga komma att spela roll. Mer exakt vad den nya lagen innebär kommer justitiedepartementet att återkomma till längre fram.”

När utrikesministern får en direkt följdfråga om huruvida han är felciterad i turkisk press, där det låter som att allting är klart inklusive datumet då lagen ska börja gälla, svarar utrikesministerns pressperson vagt:

”Det justitieministern säger (till TT) är korrekt, alla detaljer kring den kommande lagen kommer att klargöras i samband med att lagrådsremissen lämnas över till lagrådet. Exakt när det blir kan justitiedepartementets pressekreterare svara på.”