Hoppa till innehållet

Mötet

Jesper Weithz: Miljöaktivister är oerhört tacksamma att skoja om

Klass- och klimatkamp är med andra ord två centrala komponenter i Jesper Weithz författarskap. Han är bland annat medgrundare av klimatmagasinet Effekt. ”Tänk vad som skulle hända om människor som har riktiga arbeten också började strejka för omställning.
Klass- och klimatkamp är med andra ord två centrala komponenter i Jesper Weithz författarskap. Han är bland annat medgrundare av klimatmagasinet Effekt. ”Tänk vad som skulle hända om människor som har riktiga arbeten också började strejka för omställning. Bild: Bild: David Lagerlöf

Dagens ETC

I dagarna publiceras Jesper Weithz tredje roman med titeln ”2020”. Det är något så ovanligt som en komedi – om klimatkollapsen. Dagens ETC träffade författaren för ett samtal om positivt tänkande, grön kapitalism och science fiction.

Får man skämta om klimatkrisen? Kan man göra humor av ö-nationer som ligger under vatten och oljebolag som gör allt för att försena klimatåtgärder? Den som läser lite i Jesper Weithz ”2020 – en framtidsoptimistisk roman” inser snabbt att det går alldeles utmärkt. Boken handlar om maskrosbarnet Panter Allglans som föds år 2020 – samma dag som FN deklarerar att 2-gradersmålet är omöjligt att uppnå. Detta är dock ingenting som får Panter att deppa ihop. Trots att han vuxit upp i en hyreslimpa i utkanten av Stockholm med en missbrukande mor är han fast besluten om att vara kapabel att förändra världen. I romanens första del hjälper han mellanchefer att bli av med sin flygskam och framåt slutet av boken har han förvandlats till en megakändis som reser runt i sitt privata jumbojet. Här ska inte avslöjas varför men så mycket kan sägas att han predikar positivt tänkande och grön kapitalism.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln