Hoppa till innehållet

Krönika

Rebecka Bohlin: Det finns bara ”vi och den”

ETC nyhetsmagasin.

Varje gång slås jag av hans glasklara antikoloniala blick, som öppnar för oss alla att se bortom stereotyper och vad vi vid en första anblick tror oss se.

Det här är en krönika.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Det har bara hänt mig två gånger. Att direkt när jag vaknar fullkomligt rusar jag mot brevlådan för att sätta mig med Dagens nyheter. Båda gångerna var det när jag läste Lasse Bergs reportageserie om försoningsprocessen efter folkmordet i Rwanda. Dag två blev jag inte besviken. Han skriver på ett sätt som drar in dig. Du är där, lär dig, funderar.

Men dag tre? Vilken besvikelse! Jag utgick ifrån att denna artikelserie skulle ha många delar, kanske tio? Men jag fick ynka två!

Sedan dess har jag läst några av Lasse Bergs böcker, hört honom föreläsa. Och varje gång slås jag av hans glasklara antikoloniala blick, som öppnar för oss alla att se bortom stereotyper och vad vi vid en första anblick tror oss se.

I veckans tidning möter ETC Lasse Berg, aktuell med boken ”Tillsammans”. Han förklarar vad han lärt sig av sorg och att det inte borde finnas något ”vi och dom”, bara ett ”vi och den” – klimatförändringen. Knivskarp, som alltid!

Välkommen till veckans tidning!

00:00 / 00:00